Media

 

Media

Om jou op de hoogte te houden van de initiatieven van Samen Tegen Voedselverspilling en haar stakeholders, ontwikkelingen op het gebied van het verminderen van voedselverspilling, en de gemaakte impact in het land, creëren we informatieve, inhoudelijke podcasts en video’s met diverse sprekers en thema’s. Of het nu een terugblik is op onze Online Impactsessies of een discussie over actuele onderwerpen rondom voedselverspilling, wij delen de bijzondere gesprekken en inzichten op deze mediapagina.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 4: “VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2020”

Tijdens deze sessie gaat Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling, in gesprek met Marjolijn Schrijnen, manager Actielijn Consument van Samen Tegen Voedselverspilling, over de Verspillingsvrije week 2020, die dit jaar plaatsvindt van 1 tot en met 7 september. Wat is het doel van de week, wat gaat er gebeuren, welke middelen zijn er beschikbaar en welke partijen doen er allemaal al mee? Een aantal partners vertellen hoe zij in actie komen tijdens de week. Met als doel om met elkaar deze week tot een groot succes te maken.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 3:
“CONSUMENTENGEDRAG TIJDENS COVID-19”

Tijdens deze sessie vertellen Gertrude Zeinstra, onderzoeker Wageningen University & Research, en Corné van Dooren, Expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, over de resultaten van hun onderzoek naar effecten van COVID-19 maatregelen op voedselverspilling bij de consument thuis.

 

Nationale Aardappelberg Dag

Op zaterdag 27 juni verschenen op 12 locaties in Nederland aardappelbergen. Door de weggevallen vraag naar friet vanuit horeca, festivals en export waren enorme aardappeloverschotten ontstaan. Consumenten konden aardappels komen scheppen om zo een steentje bij te dragen. 

De aardappels zouden anders worden verwerkt tot bijvoorbeeld biogas of veevoer, een lagere verwaarding dan voedsel volgens de Ladder van Moerman. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is soms lager dan de kostprijs. Dat benadeelt niet alleen de boer, maar leidt ook tot honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Initiatiefnemers Jur Jacobs en Slow Food Youth Network lieten dit niet zomaar gebeuren en zorgden ervoor in samenwerking met Stichting Samen Tegen VoedselverspillingToo Good To Go en vele lokale partners dat een deel van de landelijke overschotten toch bij de consument terechtkwam voor een eerlijke prijs.

IMPACTSESSIE 2: “DE IMPACT VAN COVID-19 OP VOEDSELBANKEN”

Tijden deze sessie ging Toine Timmermans in gesprek met Tom Hillemans, vice-voorzitter van Voedselbanken Nederland, en Eppo Bruins, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, over de dynamiek in de afgelopen periode en de langere termijneffecten van de COVID-19 crisis en de daaropvolgende economische crisis en behoeftes van de Voedselbanken.

 

Impact Sessie 1 "Het topje van de aardappelberg"

Tijdens deze sessie vertelt Lianne de Bie, directeur van het Slow Food Youth Network, over de symbolische aardappelberg in de strijd tegen voedselverspilling.

 

Weet het verschil tussen THT en TGT

Wist jij dat je aan de letters THT en TGT af kan lezen of een product na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog eetbaar is of niet? Sommige producten hoeven namelijk niet direct de afvalbak in. Uit een onderzoek het Voedingscentrum blijkt dat meer dan de helft van Nederland het verschil tussen deze twee houdbaarheidstermen niet kent. Toine Timmermans geeft uitleg bij NPO 1.

Vermindering voedselverspilling in de horeca

Jaarlijks worden er zo’n 83 miljoen borden eten weggegooid in de Nederlandse horeca. De oorzaak daarvan ligt bij de gast én in de keuken. Kan dat anders? En zo ja, hoe?

Je luistert het in deze podcast, waar Rachel van de Pol, hoofdredacteur van Sublime, in gesprek gaat met Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jos Klerx, sectorspecialist horeca bij de Rabobank en Malou van der Burgt, Operations Coördinator bij Event Hotels om antwoord te krijgen op deze vragen.

De Circulaire Podcast

In de derde De Circulaire Podcast van stakeholder Milgro spreekt Erik Hoeksema met Toine Timmermans over voedselverspilling als ketenprobleem, en bekijken ze oplossingen op het niveau van de consument, de supermarkt én de teler.

X