Bron foto: Photobac, Shutterstock
Onlangs informeerde minister Staghouwer van LNV de Tweede Kamer over de evaluatie van de Voedselagenda 2016-2020 en het voedselbeleid. Met de Kamerbrief geeft de minister richting aan de verdere verduurzaming van het voedselsysteem de komende jaren. In de evaluatie wordt de bundeling van activiteiten via de stichting Samen Tegen Voedselverspilling succesvol genoemd. Halvering van de voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015 (SDG 12.3) blijft een speerpunt in het voedselbeleid van dit kabinet. Minister Staghouwer zet hierbij de aanpak van Samen Tegen Voedselverspilling door.
Uit de evaluatie blijkt dat een blijvende inzet op voedselverspilling nodig is om het doel van halvering van de voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015 te kunnen halen. De bundeling van de activiteiten rondom voedselverspilling op één plek en coördinatie door de stichting wordt als succesvol benoemd. Concrete en internationaal verankerde doelstellingen dragen eraan bij dat er een nationale agenda op dit thema is ontstaan met politiek draagvlak. Over de samenwerking met het bedrijfsleven zijn positieve geluiden, en de consumentenacties hebben een breed bereik. Er ontstaat een sneeuwbaleffect op commitment door samenwerkingspartners, en de aandacht voor voedselverspilling bij consumenten neemt toe.
De evaluatie benoemt een aantal werkzame mechanismen op het thema voedselverspilling verminderen:
Volgens de evaluatie is een blijvende en intensieve inzet op deze mechanismen belangrijk om de doelen te kunnen halen.
De minister schrijft verder in de Kamerbrief te willen inzetten op een meer integrale aanpak van het voedselsysteem, met niet alleen aandacht voor verduurzaming van de productie, maar ook bij consumenten, supermarkten en andere ketenpartners. De losse activiteiten die onder de voedselagenda vallen, worden in grote lijnen als doelmatig ervaren. Tegelijk constateert de evaluatie dat er geen sprake is geweest van een integraal voedselbeleid. Waar in de opzet van de Voedselagenda het gehele voedselsysteem van producent tot consument centraal stond, lag, na het verschijnen van de Visie op Kringlooplandbouw in 2017, de focus van het LNV-beleid vooral op het landbouwbeleid.
Samen Tegen Voedselverspilling bevestigt dat de transitie naar een duurzamer, circulair, verspillingsvrij voedselsysteem alleen mogelijk is met de hele keten, van grond tot mond. De stichting heeft zich – met actieve steun van het ministerie van LNV – in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een unieke beweging waarin bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken aan SDG 12.3. Waarin we ook consumenten stimuleren mee te gaan in deze verspillingsvrije beweging. Om een verdere daling van voedselverspilling in te zetten richting 2030, is het versnellen van deze gezamenlijk aanpak noodzakelijk. Een verspillingvrij voedselsysteem hoort daarnaast als belangrijk aandachtspunt thuis in het circulaire economie- en klimaatbeleid.