De tweedejaars studenten Shannen, Arianne en Lyana van Aeres MBO Almere zijn unaniem gekozen als winnaars van de MBO-Challenge Voedselverspilling. Zij ontwierpen het Zero Food Waste Kookboek gericht op jongeren. Samen Tegen Voedselverspilling is één van de initiatiefnemers van de MBO-Challenge, om voedselverspilling in het onderwijs op de kaart te zetten, en nam plaats in de jury.
Er waren lovende woorden van juryvoorzitter Laura Roebroeck: “De winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling 2020-2021 heeft de vraag van de opdrachtgever tot in de puntjes uitgewerkt. Dit team heeft veel interviews gedaan en zich ook verdiept in andere culturen. Ze hebben een product gemaakt voor jongeren en het zet in op goedkoop en lekker eten gebaseerd op eten dat verspild dreigt te raken. Dit team heeft een fantastisch vormgegeven kookboek ontwikkeld dat zo de schappen in kan. De eerste prijs van de MBO Challenge Voedselverspilling 2020-2021 gaat naar het Zero Waste Kookboek voor I CHANGE van Shannen, Arianne en Lyana van het Aeres MBO te Almere.”
Het boek richt zich voornamelijk op jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Het boek is ingedeeld op de producten die het meest worden weggegooid. Zo kan je handig een recept bij het overgebleven ingrediënt vinden. De recepten zijn eenvoudig en niet te duur. Daarnaast zijn de recepten gemakkelijk, gezond en vooral lekker! Je raakt geïnspireerd en gestimuleerd om met restjes uit de koelkast te koken.
Het team “WeChange” Shannen Notmeijer, Lyana Breebaart en Arianne de Leeuw werkte onder leiding van docent Eibertje van Halteren samen voor opdrachtgever I CHANGE aan dit project.
Mirte van Eijl: “Heel erg trots zijn wij van I CHANGE op de meiden. Samen met de docent hebben we de challenge zo vormgegeven dat de studenten in hun kracht konden staan en er voor ons een eindresultaat uit kwam waar burgers door geïnspireerd worden. Dit is heel goed gelukt! Het boek willen we doorontwikkelen en uiteindelijk inzetten voor de doelgroep: studenten! We hopen er veel studenten mee te kunnen inspireren om minder voedsel te verspillen. We kijken ook of er interesse is bij studentenverenigingen, scholen en universiteiten in het boek om te verspreiden onder studenten. De studenten hebben heel zelfstandig gewerkt en contact opgenomen wanneer dit in het proces nodig was. Het is ‘hun’ project geworden, dat maakt het winnen van de prijs ook zo mooi, zij hebben hun talenten ingezet en dat wordt dubbel en dwars beloond!”
In een spannende race werden de derdejaars studenten van Yuverta tweede met de “No waste Escape Room”, die online te spelen is. De eerstejaars studenten van Terra MBO werden derde met het ”bietenproject”. De livestream werd vanuit de Wolkenfabriek in Groningen gepresenteerd door studenten Jelien Timmermans en Femke Kingma van Terra MBO, die vorig jaar de challenge wonnen. Sil de Weerd (mbo ambassadeur 2017) reikte de prijs live uit in Almere. Ruim dertig teams werkten het afgelopen half jaar aan de MBO Challenge Voedselverspilling. Alle inzendingen zijn te zien op het Youtubekanaal, ga voor meer informatie naar www.mbo-challenge.nl.
De presentatie van het eindevent was in handen van Jelien Timmermans en Femke Kingma, zij wonnen vorig jaar met hun team Terra MBO de challenge, met pompoenpatat. Studenten Nikki van Eijsden en Luke Boterblom van het Media College Amsterdam ondersteunden de challenge met creativiteit en productie van het eindevent.
Laura Roebroeck (Kwartiermaker Arbeidsmarkt voor GroenPact)
Toine Timmermans (Directeur Stichting Samen Tegen Voedselverspilling)
Arry Verhage (Directeur Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie)
Eva Groot (Voedingscentrum)
Maarten Romar (Productiemanager Hessing Vers)
Jelien Timmermans & Femke Kingma (Studenten Terra, winnaars MBO Challenge editie 2019-2020)
De MBO-Challenge Voedselverspilling wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jong Leren Eten, NHFood, Clusius College, DOON, Praktijkcluster Food van Groenpact, Provincie Noord-Holland.