Albert Heijn

"Het verminderen van voedselverspilling is ingewikkeld. Daarom geloven wij dat we in gezamenlijkheid moeten optrekken, om van elkaar te leren, kennis te delen en ambities te bepalen"

Samen Tegen Voedselverspilling - Albert Heijn - Anita Scholte Op Reimer

ANITA SCHOLTE OP REIMER

Hoofd Kwaliteit
 

Albert Heijn wil voedselverspilling voorkomen

Albert Heijn probeert op vele manieren voedselverspilling te voorkomen. Bijvoorbeeld door strak op onze bevoorrading te sturen, producten op tijd af te prijzen en nauw samen te werken met de Voedselbanken. Daarbij is een goed inzicht in de data van groot belang. In 2017 doneerden we meer dan 2 miljoen, voornamelijk verse, producten aan de Voedselbanken. We doneren vooral verse producten die een te korte houdbaarheidsdatum hebben om nog in de winkels te kunnen worden verkocht. Daarnaast wordt bijvoorbeeld oud brood voor veevoer gebruikt en willen we op korte termijn de sinaasappelschillen hieraan toevoegen, die we in winkels overhouden door de verkoop van verse sinaasappelsap.

We zijn ook in gesprek met leveranciers: samen met onze leveranciers kijken we of we THT-codes kunnen optimaliseren: we nemen producten onder de loep en waar mogelijk wordt de tenminste houdbaar tot THT-codes gewijzigd. Dit levert extra verkoopdagen op en minder verspilling.

Buitenbeentjes en Instock

Ook consumenten betrekken we bij het onderwerp. Sinds een paar jaar verkopen we groente en fruit die door hun afwijkende vorm of uiterlijk eerst niet in de winkel terecht kwamen - de buitenbeentjes: ah.nl/buitenbeentjes. Ook staat op onze 35 % kortingssticker: ‘weggooien is zonde’. Zo proberen we op de laatste dag van de houdbaarheid deze producten nog te verkopen.

Restaurant Instock, een initiatief van Albert Heijn collega’s, zet voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart. Dagelijks worden onverkochte producten die nog wel aan alle voedselveiligheidseisen voldoen door de creatieve chefs van Instock omgetoverd tot heerlijke gerechten. Bijvoorbeeld brood van een dag oud, groenten en fruit met een schoonheidsfoutje of vlees en vis, simpelweg omdat er een overschot is. Inmiddels zijn er drie vestigingen: Amsterdam, Den Haag en Utrecht én een webshop waar producten verkocht worden.