Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling, reikt de voucher uit aan Stefan Baecke, oprichter van Yespers.
Bij de productie van appelsapconcentraat wordt de appelpulp meestal afgevoerd of verwerkt in veevoer. Dat kan beter, vindt het bedrijf Yespers, dat een pilot is gestart om de maximale waarde uit appels te halen. De Haagse ontbijt- en snackproducent ontwikkelde een productielijn die appels volledig tot waarde brengt en waarbij zowel op input als op output wordt gestuurd. Om hier uiteindelijk een schaalbare business case van te maken, ontvangt Yespers een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.
Stefan Baecke, oprichter van Yespers, is blij met de voucher: “Een inclusieve en duurzame fruitketen, waarin grondstoffen maximaal benut worden, telers meer inkomsten genereren en de footprint verlaagd wordt. Het klinkt als een droomplaatje, maar wij willen het in de praktijk brengen. Dat doen we stap voor stap: per ingrediënt onderzoeken we waar we in de keten het verschil kunnen maken. In fruitketens, waaronder appels, gaat het nog vaak over het ‘opruimen’ van reststromen. Dat zien wij anders: de grondstof die een verwerkingsproces ingaat, is even waardevol als het eindproduct.”
Naast het appelproject streeft Yespers naar verduurzaming van diverse andere ingrediënten, onder andere door reststromen uit eigen ketens slim te benutten. Het bedrijf bracht bijvoorbeeld al nieuwe producten op de markt, zoals granola gemaakt van reststromen uit vruchtenspreads. Ook bij de inkoop van ingrediënten staan verduurzaming en inclusie voorop. Zo werkt Yespers samen met Agrofair om bananenpuree, gemaakt van afgekeurde exportbananen, te gebruiken in producten.
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend.