WORD OOK STAKEHOLDER!
Een van de manieren om zelf in actie te komen is door je als stakeholder bij ons aan te sluiten.
Ben jij ondernemer en wil je weten op welke wijze jouw bedrijf of organisatie kan bijdragen
aan ‘Samen Tegen Voedselverspilling’? Neem dan contact op met ons op.

Initiatieven & impact
Vanuit onze stakeholders groeit het aantal oplossingen en samenwerkingsverbanden en daarmee ook onze impact. Bekijk in deze video de laatste ontwikkelingen op weg naar een #verspillingsvrij Nederland.
Met initiatieven van Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en Lidl tijdens de Verspillingvrije Week, de MBO Challenge en de Nationale Aardappelberg Dag, aanwezigheid tijdens de Horecava en de Grüne Woche in Berlijn, tools voor impact, onze eigen Online Impactsessies, bijzondere internationale samenwerkingen en updates van stakeholders Too Good To Go, Best Fresh Group en Wastewachters.
Verminderen van voedselverspilling in de levensmiddelenindustrie
Tijdens het produceren en verwerken van voedsel kan in de verschillende stappen veel worden gedaan om voedselverspilling te verminderen en te voorkomen. Verschillende organisaties waaronder onze stakeholders, helpen je graag verder.
VOEDSELVERSPILLING VOORKOMEN ALS RETAILER
In de retail kan op verschillende momenten voedselverspilling worden voorkomen en verminderd. Een aantal van onze stakeholders geeft je een aantal voorbeelden of helpt je graag verder.
VEEL WINST TE BEHALEN IN DE HORECA
Tijdens het inkopen, bereiden, serveren en na het (niet) eten kan er veel gedaan worden om waardevolle producten en ingrediënten optimaal te benutten. Onze stakeholders geven je graag een aantal voorbeelden en bruikbare tips.
VOUCHERREGELING IN DE KETEN
Om bedrijven te stimuleren tot innovaties voor het voorkomen en verminderen van voedselverspilling, heeft Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling opengesteld waar ook jouw organisatie gebruik van kan maken. Binnen deze voucherregeling is de expertise van Wageningen University & Research en derde partijen in te zetten voor het uitvoeren van advies- en onderzoeksprojecten.
ACTIELIJN 4 – SPELREGELS VERANDEREN: 10 PRIORITEITEN
Samen Tegen Voedselverspilling doet beroep op politiek, overheid en bedrijven om samen deze spelregels te veranderen. Zo wordt een circulair voedselsysteem, waarin alle grondstoffen zo nuttig mogelijk worden toegepast, de enige logische keuze.
B2B Marktplaats Goed Voedsel
In deze crisistijd zijn er veel bedrijven die hard getroffen worden en hun product(-en) niet kunnen afzetten. In Nederland zijn al vele goede initiatieven ontstaan om de overschotten te vermarkten of te doneren.
Vanuit het ecosysteem Samen Tegen Voedselverspilling gaan we samen met alle bedrijven en ondernemers een vuist maken en krachten bundelen om zoveel mogelijk goed voedsel dat verspild dreigt te worden een waardevolle bestemming te geven.

Interventies
Om voedselverspilling bij je consumenten onder de aandacht te brengen kun je gebruik maken van informatie en handige hulpmiddelen. Samen Tegen Voedselverspilling heeft een overzicht gemaakt van hulpmiddelen die hiervoor goed in te zetten zijn. Deze hulpmiddelen zijn of worden onderzocht op het gebied van effect, gebruik, optimalisatiekansen en reductiepotentieel. Hieronder staan verschillende hulpmiddelen die je kunt inzetten om voedselverspilling te verminderen.
- Podcast 3: Consumentengedrag tijdens COVID-19
- Podcast 4: Verspillingsvrije week 2020
- Podcast 5: Kick-off Verspillingsvrije Week
Food Waste Community
Onze Stakeholders
Welke organisaties zetten zich op dit moment in tegen voedselverspilling? Klik op de logo's en bekijk de verhalen van onze stakeholders om te zien wat zij doen om voedselverspilling met 50% verminderd te hebben in 2030: