parallax background

EDUCATIE

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Veel scholen willen ook aandacht besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Gelukkig, want jong geleerd is oud gedaan.

Hieronder is een overzicht weergegeven van al het beschikbare en ontwikkelde lesmateriaal en informatie over voedselverspilling voor leerlingen, scholieren en studenten.

Bekijk ook deze infographic waarin deze materialen op een rijtje zijn gezet.


Primair Onderwijs

Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de bassischool. Bij Smaaklessen staat het beleven van eten centraal; door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. Hiermee kunnen kinderen vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Rol van verspilling: het lesmateriaal van Smaaklessen bestaat uit een lerarenhandleiding per groep. Het thema voedselverspilling is onderdeel van Smaaklessen en komt terug in de lessen voor groep 5: les 3 ‘Etenswaren bewaren’ en les 4 ‘Wat is verspilling’. Voor groep 7/8 is er een specifieke Smaakmissie Voedselverspilling ontwikkeld. In deze interactieve, verdiepende lesmodule van Smaaklessen worden de leerlingen via het digibord uitgedaagd een missie op te lossen.

Duur: Een Smaakles duurt gemiddeld 45-60 minuten. De Smaakmissie Voedselverspilling bestaat uit verschillende lessen en duurt totaal ongeveer 5 uur.
Doelgroep: groep 1-8

Lees meer

 

Instock nieuwsbericht

Instock

Dit lespakket is ontwikkeld door Stichting InStock die voedselverspilling probeert tegen te gaan door middel van bewustwording, anti-verspillingsproducten en eigen restaurants. Het lespakket is helemaal gericht op voedselverspilling; de leerlingen wordt geleerd waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het erg is dat dit verspild wordt en hoe ze dit kunnen voorkomen.  Er zitten 5 lessen in het lespakket en er is een optionele kookworkshop.

Duur: bij elkaar ongeveer 7 uur; een introductieles (30-45 min.), 4 lessen (60 min.) en een optionele kookworkshop (120 min.)
Doelgroep: groep 5-8

Lees meer

STV_LOGO_TGTG

TOOGOODTOGO

Binnen de leeftijdscategorie 10-13 jaar heeft toogoodtogo een onderwijspakket over voedsel en voedselverspilling samengesteld. Het is een divers pakket met oefeningen, quizzen, posters en recepten. Dit kan in zijn totaal, maar ook in gedeeltes gebruikt worden.

Lees meer

Voedselbank onderwijs

Voedselbanken Nederland

Voedselbanken Nederland heeft samen met twee onderwijskundigen, een communicatie-professional en een ontwerper een lespakket samengesteld over de Voedselbank. Het lespakket is opgedeeld in 4 thema’s; oriëntatie op de voedselbank; armoede; voedselverspilling; hoe werkt de voedselbank.

Duur: 4 thema's, 2-3 uur per thema. Thema 3 focust op voedingsverspilling
Doelgroep: groep 7-8

Lees meer

Kromkommer

Ga op onderzoek met "Red de Krommies"! In een spannende race gaan de leerlingen in groepjes samenwerken om
Meneer Tweebeenpeen, Karel Appel, Keesje Krom en Thea Tomatenhart te redden van de afvalbak. In twee uur tijd
leren de kids met behulp van een video, lesmaterialen en een digitale tool over de oorzaak van het probleem en
bedenken ze oplossingen om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan.
Duur: 2 lesuren.
Doelgroep: groep 5 en 6.

Lees meer: https://www.kromkommer.com/producten/red-de-krommies/

Becky kleurplaat en poster

Ken jij Becky al? Becky helpt jou om minder eten te verspillen. Eten is met veel liefde gemaakt en het kost ook energie. Zonde dus om het niet op eten. Minder eten verspillen is goed voor het milieu én je bespaart geld. Bekijk de kleurplaat met Becky en haar #verspillingsvrij tips!

Kleurplaat Becky
Poster Becky

Leer alles over kromme groente en fruit met "De Krommies - Meneer Tweebeenpeen"

Met dit grappige prentenboek van Kromkommer, over Meneer Tweebeenpeen en zijn vriendjes, leren kids dat de natuur geen eenheidsworst maakt en dat de Krommies net zo lekker zijn als hun rechte vriendjes. Meer lezen? Dan kan hier: https://www.kromkommer.com/kinderboek/

Kidsweek special over duurzaam eten en voedselverspilling

Het Voedingscentrum heeft samen met Kidsweek een speciale krant gemaakt over duurzaam en gezond eten, met aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar. In totaal zijn er hiervan 193.000 stuks verspreid over de helft van de Nederlandse basisscholen. Daarnaast zijn er 1500 stuks van de krant beschikbaar gesteld voor professionals die werken met kinderen. Het magazine speelt in op de beleefwereld van kinderen en laat ze op een vrolijke en speelse manier kennis maken met deze grote onderwerpen. Tevens is deze special een manier om kinderen, maar ook professionals, kennis te laten maken met voedselonderwijs en de ruime keuze in onderwerpen die hieronder valt. Bekijk de krant online.

Voortgezet Onderwijs

Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - Voedingscentrum

Weet wat je eet

Weet Wat Je Eet (WWJE) is een gratis online lespakket dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum. Leren over voeding is, zeker in de puberteit, van groot belang omdat hier de basis wordt gelegd voor het volwassen leven. In het lespakket leren leerlingen zelfstandig over gezond, veilig en duurzaam eten. Het kan worden besteld voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo en is ook geschikt voor het mbo. WWJE is inzetbaar bij bijvoorbeeld de vakken biologie, verzorging en zorg en welzijn of bij de uitvoering van de Gezonde schoolkantine.

Rol van verspilling: WWJE bestaat uit 6 online lessen en een praktijkles. In les 3 en 5 komt voedselverspilling aan de orde.

Duur: 6 online lessen en een praktijkles, maximaal 1 uur per les.
Doelgroep: onderbouw van vmbo, havo en vwo, tevens geschikt voor het mbo

Lees meer

Technasium

Voor Technasium-scholen in Midden-Nederland wordt al een aantal jaar de O&O-opdracht ‘Stop Voedselverspilling’ uitgevoerd. Verschillende opdrachtgevers dagen de leerlingen uit om het probleem van voedselverspilling vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en oplossingen te ontwerpen om het tegen te gaan. Ben jij werkzaam bij een Technasium-school die hier nog niet aan meedoet, en ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderwijs@samentegenvoedselverspilling.nl zodat wij kunnen kijken naar de mogelijkheden om hieraan deel te nemen.


Informatiedocument over voedselverspilling

Maak jij een werkstuk of heb jij een ander schoolproject over voedselverspilling? Gebruik het informatiedocument voor tips en informatie om hier mee aan de slag te gaan.

Lees meer


Junior Consultancy Training

Gemotiveerde HAVO en VWO leerlingen die meer uitdaging willen gaan in een multidisciplinair team aan de slag met een opdracht geformuleerd door een expert van Wageningen University & research. Hierbinnen is een nieuwe casus ontwikkeld over voedselverspilling. De opdracht is het bedenken, onderzoek doen naar en uitwerken van oplossingen voor voedselverspilling, gefocust op houdbaarheidsdata en consumentengedrag.

Lees meer


Wageningen Youth Institute

Het Wageningen Youth Institute is onderdeel van Wageningen University & Research en de World Food Prize Foundation in de Verenigde Staten en daagt leerlingen uit op zoek te gaan naar een oplossing voor een van de grootste uitdagingen waar we in de wereld voor staan: “Hoe voeden we de wereld in 2050 op een eerlijke, duurzame en gezonde manier wanneer de wereldbevolking stijgt naar 10 miljard?”. Je kunt meedoen aan de Global Challenge, de profielwerkstukwedstrijd of de Junior Consultancy Training.

Doelgroep: havo en vwo onder- en bovenbouw

Lees meer

Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - De Verspillingsfabriek

Op school

Op school is het ook belangrijk dat er in de kantine minder voedsel wordt verspild. Gebruik hiervoor de handige checklist van de Gezonde Schoolkantine

Bekijk de checklist


Excursie

Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - De Verspillingsfabriek

Verspillingsfabriek

THREE-SIXTY, hét centrum tegen voedselverspilling in Veghel, organiseert rondleidingen voor scholen met een kijkje bij de Verspillingsfabriek.

Lees meer

Documentaire

Just eat it

Een Amerikaanse documentaire over voedselverspilling met een nadruk op dumpster diving; weggegooid voedsel van supermarkten opduikelen om te eten. De documentaire kan via de website besteld worden met de optie om er een Engelstalige curriculum guide bij te bestellen.

Lees meerTaste the waste

Lees meer

Apps

Bewaarwijzer

In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat het bewaaradvies van een groot aantal producten. Je kan zien hoelang je een geopend product nog kan bewaren en bijvoorbeeld hoe je het product het beste bewaard.

Lees meer

MBO

MBO Verspillingschallenge

Volgend studiejaar gaat de MBO Verspillingschallenge weer van start. Tijdens deze challenge werken studententeams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en instellingen en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Studenten én bedrijven en organisaties kunnen zich nu alvast inschrijven op de site van Groen Kennisnet

Inschrijven

Vitaal burgerschap

Voor het MBO is in 2018 nieuw lesmateriaal ontwikkeld voor het vak vitaal burgerschap. Het gaat om 6 lessen over de onderwerpen; gezond eten, voedselverleidingen; herkomst van voedsel en verspilling.

Rol van verspilling: in de les over herkomst en verspilling gaan studenten aan de slag met de vragen waar hun eten vandaan komt en hoeveel er wordt verspild. Is dat eigenlijk een probleem? En wat kun je er zelf aan doen?

Duur: 6 lessen, maximaal 1 uur per les
Doelgroep: MBO niveau 2-4

Lees meer

Instock nieuwsbericht

Vakopleidingen

Koksopleiding InStock

De SVO vakopleiding biedt het keuzedeel ‘Duurzaamheid InStock’ aan. Tijdens dit keuzedeel worden koks in opleiding geïnspireerd om duurzame en circulaire keuzes te maken. De 5 principes van circulair koken van InStock komen hierin naar voren.

Ook kunnen er voorbeelden uit de praktijk getoond worden door de samenwerking met InStock.

Lees meer


Excursie

Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - De Verspillingsfabriek

Verspillingsfabriek

THREE-SIXTY, hét centrum tegen voedselverspilling in Veghel, organiseert rondleidingen voor scholen met een kijkje bij de Verspillingsfabriek.

Lees meer

Documentaire

Just eat it

Een Amerikaanse documentaire over voedselverspilling met een nadruk op dumpster diving; weggegooid voedsel van supermarkten opduikelen om te eten. De documentaire kan via de website besteld worden met de optie om er een Engelstalige curriculum guide bij te bestellen.

Lees meerTaste the waste

Lees meer

Apps

Bewaarwijzer

In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat het bewaaradvies van een groot aantal producten. Je kan zien hoelang je een geopend product nog kan bewaren en bijvoorbeeld hoe je het product het beste bewaard.

Lees meer

HBO

HBO Zero food waste challenge

      • Het doel van de ZERO Food Waste Challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van voedselverspilling. Via de challenge bedenken en implementeren ze samen oplossingen hiervoor. Dit draagt bij aan het halen van we de Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties te halen: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen. Ben jij een hbo-student en heb je affiniteit met voedselverspilling en wil je graag deelnemen aan dit evenement? Of ben je een bedrijf wat het ziet zitten om samen met ons te werken aan een big challenge? Stuur een mail naar Annelies Verspeek - van der Stelt (A.Verspeek-vanderStelt@has.nl).
      • Lees meer

Onderzoek

Informatiedocument over voedselverspilling

Ga je onderzoek doen naar voedselverspilling? We hebben een informatiedocument voor je gemaakt met tips en informatie om aan de slag te gaan. Wat zijn belangrijke begrippen als het gaat over voedselverspilling en hoe kom je tot een origineel onderzoeksvoorstel?

Lees meer

Interviews

Heb je aanvullende vragen? Neem contact op via onderwijs@samentegenvoedselverspilling.nl

Stage en begeleiding

Actuele stagevacatures bij het Voedingscentrum staan op de website van het Voedingscentrum en op LinkedIn. Voor overige vragen met betrekking tot begeleiding van studenten: neem contact op via onderwijs@samentegenvoedselverspilling.nl