
Aanpak Voedselverspilling in gemeenten
Steeds meer gemeenten gaan aan de slag om voedselverspilling in hun gemeente te verminderen. Wil je met jouw gemeente ook iets doen tegen voedselverspilling maar heb je geen idee hoe je dat precies aanpakt? Graag helpen we je met onderstaande informatie en – nog handiger – een concreet stappenplan.
Wat is voedselverspilling?
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel niet wordt gebruikt voor menselijke consumptie terwijl het daar wel voor is bedoeld. Elk jaar gooien we alleen al in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan voedsel weg. Voedselverspilling vindt plaats in de gehele keten: bij de oogst, tijdens de opslag en het transport, in supermarkten en horeca en bij de consument thuis. De gemiddelde Nederlandse consument gooit bijvoorbeeld thuis jaarlijks zo’n 34 kg goed voedsel weg. Door minder voedsel te verspillen, kunnen consumenten in Nederland hun milieu-impact tot wel 14% verlagen en zo’n € 120,- per persoon per jaar besparen.
Stappenplan voor gemeenten
Gemeenten kunnen een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van voedselverspilling tegengaan. Ze zijn dus een belangrijke schakel in de aanpak van het probleem. Elke gemeente staat dicht bij haar inwoners en is daardoor goed in staat huishoudens te bereiken en duurzaam gedrag te stimuleren. In het stappenplan wordt toegelicht hoe je met je gemeente zelf een rol kunt spelen om voedselverspilling te voorkomen of te verminderen. Daarbij wordt verwezen naar voorbeelden van bestaande landelijke en lokale initiatieven.