parallax background

Vouchers voor innovaties tegen voedselverspilling

Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. Doel van de voucherregeling is om bedrijven te stimuleren voedselverspilling te voorkomen of reduceren en voedselreststromen optimaal te verwaarden.

WAARVOOR KUN JE EEN VOUCHER INZETTEN?

Experts kunnen advies- en onderzoeksprojecten uitvoeren, een business case (validatie) ontwikkelen of een innovatie helpen opschalen naar productieniveau. Andere voorbeelden waar je een voucher voor kunt inzetten: inzet van consultancybureaus en solution providers, quick scans, producttesten, investeringen in pilots of inhuur van engineering capaciteit. Ook kunnen bedrijven met een voucher gebruik maken van advies van onder andere Wageningen University & Research, HAS Hogeschool of andere publieke kennisinstellingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een expertsessie, een validatie, een haalbaarheidsonderzoek, een workshop of een value scan.

SPELREGELS EN VERGOEDING

 • De belangrijkste criteria voor de beoordeling van aanvragen zijn:
  1. het innovatieve karakter ervan,
  2. de aanvraag is primair gericht op het tegengaan van voedselverspilling,
  3. de potentiële impact die ermee gerealiseerd kan worden.
 • De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij.
 • De waarde van de voucher is minimaal € 5.000 en maximaal € 17.500 (incl. btw).
 • Als de voucher onderdeel uitmaakt van een grotere (financiële) aanvraag, dan kennen wij maximaal een bedrag van € 10.000 (incl. btw) toe.
 • Bedrijven uit de hele voedselketen en van verschillende omvang kunnen meedoen aan de voucherregeling: multinational, groot bedrijf, MKB(+), sociale onderneming en startup.
 • Het bedrijf dat de voucher aanvraagt, is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling of wordt aangedragen door één van de volgende partners van de stichting, namelijk: Rabobank, Wageningen University & Research, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, Ministerie van LNV, Gemeente Meierijstad, Provincie Noord-Brabant, Alliantie Verduurzaming Voedsel, MVO Nederland, RVO.nl of Food Tech Brainport.

TOEGEKENDE VOUCHERS

Inmiddels zijn meerdere vouchers uitgereikt aan vooruitstrevende bedrijven voor innovaties tegen voedselverspilling. Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling, reikte namens Samen Tegen Voedselverspilling, Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de vouchers uit. Lees in onderstaande artikelen waaraan de bedrijven de vouchers besteden:

Floor Trading BV (Floor Foods) voor een business case voor krokante snacks gemaakt van lokale groente- en fruitreststromen.
Genson Lost Fruits voor het verwaarden van ‘tweede klasse’ fruit naar dranken.
Globemilk voor het verminderen van zuivelverspilling met een speciale sensor. Bekijk hier een video over deze voucher.
MaGie Creations voor het verwaarden van biergraan naar meel.
Next Generation Sensors voor de ontwikkeling van een sensor om voedselveiligheid realtime te meten.
Rainbow Kleinpak voor een business case om paprikaresten meer hoogwaardig te verwerken.
Wastewatchers voor het ontwikkelen van voorspellende algoritmes om voedselverspilling te voorkomen in horeca.
Yespers voor een productielijn om maximale waarde uit appels te halen.
Health Food Wall om voedselverspilling in ‘Intelligent Fridges’ te verminderen en een data-driven en software-based strategie te ontwikkelen om derving te voorkomen en andere out-of-home bedrijven hiermee te inspireren.OneThird voor de ontwikkeling van een scanner om de rijpheid van avocado’s te bepalen en deze op de winkelvloer te testen.NoPalm Ingredients voor het ontwikkelen van een eetbare microbiële olie uit zijstromen uit de voedselketen, als duurzaam alternatief voor plantaardige oliën zoals palm- en sojaolie.Oranjehoen voor een pilotproject waarbij groenten- en kruidenreststromen van HelloFresh worden gedroogd om de houdbaarheid te verlengen, zodat ze verwerkt kunnen worden in circulair kippenvoer.

MEEDOEN EN VRAGEN?

Download hier het aanvraagformulier en mail dit ingevuld naar voucher@samentegenvoedselverspilling.nl. Na toetsing aan de voorwaarden ontvang je een reactie op je aanvraag. Indien je aanvraag akkoord is, ontvang je de toekenning per mail. Vragen? Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden. Bij overige vragen kun je contact opnemen met ons op via office@samentegenvoedselverspilling.nl.

 

  STV_LNV_Logo_nieuw                                       Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - Rabobank                                       

 

Deze regeling is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Rabobank en het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en wordt ondersteund door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.