Brightlands

Brightlands

“Door bij het ontwerp van voedselketens al goed zicht te hebben op re-use, recycle en herwaarderingspotenties kunnen we als campus optimaal bijdragen aan de totale reductie van voedselverspilling.”

STV_Brightlands_Saskia Goetgeluk

Saskia Goetgeluk

Directeur van de campus in Venlo

Samenwerken van plant tot klant

Zo'n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dit is een groot probleem. Maar ook een grote kans voor de tuinbouwsector. Een kans die alleen verzilverd kan worden als de gehele keten, van plant tot klant, samenwerkt. Dit gebeurt bij Brightlands Campus Greenport Venlo, een jong ecosysteem dat zich richt onderzoek, innovatie, educatie en kennisverspreiding op het gebied van:

- Veilige en Gezonde Voeding, de ontwikkeling van innovatieve foodconcepten met maximaal gebruik en minimaal verlies;

- Future Farming, het ontwikkelen van innovatieve en efficiënte productiesystemen. Door te starten bij de bron, het ontwerp van een productiesysteem, kan voedselverspilling voorkomen worden;

- Bio-economy, het optimaal verwaarden. Het slim hergebruiken van reststromen en hier nieuwe producten van maken en voorkomen van nieuwe reststromen.

 
 

Brightlands Campus Greenport Venlo

In een ecosysteem dat zich kenmerkt door innovatie en samenwerking kan Brightlands Campus Greenport Venlo een grote bijdrage leveren bij aan de ambities van de Taskforce: het reduceren van voedselverspilling, het verwaarden van reststromen en het voorkomen van nieuwe reststromen.

Saskia Goetgeluk, directeur van de campus in Venlo: "Binnen de campus zijn we continu op zoek naar nieuwe toepassingen van groenten en fruit, naar nieuwe toepassingen voor afval. Door bij het ontwerp van voedselketens al goed zicht te hebben op re-use, recycle en herwaarderingspotenties kunnen we als campus optimaal bijdragen aan de totale reductie van voedselverspilling."

X