Minder brood verspillen

Wist je dat we per persoon zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kunnen redden? Dus vries je brood in en maak van het oude brood wat lekkers. Want elke boterham is het waard om op te eten, toch?

Tips om thuis minder brood te verspillen

Vers brood is altijd lekker! Brood droogt echter wel snel uit. Koop daarom niet meer brood dan je eigenlijk nodig hebt. Heb je meer brood in huis gehaald? Bewaar het goed of vries het (eventueel in porties) in.

Bewaren

Wist je dat brood 2 tot 4 dagen goed blijft in een afgesloten broodzak in de keukenkast, voorraadkast of broodtrommel? Daarna gaat de kwaliteit achteruit en wordt het droger. Bewaar je brood niet in de koelkast, dan wordt het snel oud.

Invriezen

Vries brood direct na aankoop in, eventueel in porties, en haal er elke dag uit wat je nodig hebt. Zo heb je dagelijks vers brood.

In de vriezer blijft brood zeker één maand goed. Daarna kan de kwaliteit achteruitgaan en wordt de smaak minder. Houd er rekening mee dat ontdooid brood sneller uitdroogt, dus eet ontdooid brood zo snel mogelijk op.

Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Als brood muf ruikt of beschimmeld is, dan kun je het beter niet meer eten. 

Wat lekkers maken van oud brood

Oud brood kun je nog prima eten door het te roosteren of er een lekkere tosti mee te maken. Ook kun je oud brood verwerken in een recept. In ons restjes receptenboekje met recepten van o.a. Eric Corton en Yvette van Boven vind je meerdere lekkere receptideeën voor oud brood.

Aan de eendjes?

Wist je dat brood dat aan dieren wordt gegeven, ook tot voedselverspilling wordt gerekend. Brood aan de eendjes (of andere dieren) geven is geen goed idee. Brood, en dan met name het zout in het brood, is slecht voor de dieren, ze worden er ziek van. Daarnaast trekt rondslingerend brood ook ratten aan. Voor de waterkwaliteit is het ook niet goed. Gelukkig geeft de meerderheid van de Nederlanders zelden tot nooit brood aan dieren.