In een brief aan de Tweede Kamer kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken een haalbaarheidsstudie aan naar een model om de voedselzekerheid voor de voedselbanken structureel te vergroten. Samen Tegen Voedselverspilling is mede initiatiefnemer van deze ‘Sociaal Maatschappelijke Menukaart’.
Het idee is om op efficiënte en grootschalige wijze beschikbare rest- en bijstromen te verwerken tot lang houdbare, flexibel in te zetten gezonde en smaakvolle producten. Denk aan bananenbrood van overrijpe bananen of goulash gemaakt van paprika’s. In hun huidige vorm zijn deze stromen niet bruikbaar voor voedselbanken of de commerciële markt. Het doel is om zowel voedselverspilling te voorkomen als een constante stroom van kwaliteitsproducten te bieden aan voedselhulpprogramma’s en via de reguliere verkoopkanalen. De productie verloopt “on-demand” via een flexibel netwerk van partijen in de voedselketen, volgens een sociale impact businessmodel.
De haalbaarheid van het businessmodel – zowel operationeel als financieel – wordt nu onderzocht. Samen Tegen Voedselverspilling leidt dit onderzoek en werkt daarbij nauw samen met Voedselbanken Nederland, de ministeries van LNV en SZW en diverse stakeholders.
Wil je hierover meedenken en als organisatie bijdragen aan de ‘Sociaal Maatschappelijke Menukaart’? Stuur ons een mail.
Hierover verscheen onlangs ook een uitgebreid artikel in het Nederlands Dagblad.