Contronics Dry Misting

"Met het oog op de groeiende wereldbevolking moeten we niet méér landbouwgronden vrijmaken, maar beter omgaan met het voedsel dat we al produceren. Samen voedselverspilling tegengaan is hierbij stap 1."

Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - Contronics Dry Misting - Frank Bakker

Frank Bakker

Managing Director
 

Het geheim van Salinas Valley

In het westen van de Verenigde Staten ligt een vallei: Salinas Valley. De vallei is kurkdroog. Toch groeit in Salinas Valley bijna alle sla die in de VS wordt gegeten. Vreemd, want sla heeft veel water nodig om te groeien. Het geheim? Mist. 
 
Elke ochtend stroomt er vanuit de oceaan een mistwolk de vallei binnen. De slaplantjes voeden zich met de fijne mistdruppeltjes en groeien onder de brandende zon uit tot mooie kropjes sla. 

Mist als oplossing

De ellende begint echter wanneer het slaplantje wordt geoogst. Om de veldwarmte er uit te krijgen wordt de sla in een ijsbad gedompeld. Vervolgens gaat het kropje op transport van de westkust naar de oostkust: twee dagen lang in een gekoelde vrachtwagen. Sla is een levend product. In deze omstandigheden schiet het in de stressmodus. Het begint zijn eigen voedingsstoffen te consumeren. Met als resultaat slappe blaadjes met bruine randen. Eindelijk gearriveerd in de supermarkt, heeft het in de schappen nog precies twee uur om verkocht te worden. Lukt dat niet, dan eindigt het in de afvalbak. 45% van al het groente en fruit dat wereldwijd wordt geproduceerd eindigt in de afvalbak. 
 
Terugdenkend aan de frisse slavelden in Salinas Valley vinden we onze oplossing: mist. Door de mist mee te nemen in het transport, de opslag en uiteindelijk in de supermarktschappen, zorgen we ervoor dat het kropje sla en ander groente en fruit ook na de oogst lekker vers blijven.
 
 

Toepassing in de keten

Onze systemen maken de allerfijnste mist van het meest zuivere water middels ultrasone trillingen. Groente en fruit worden omhuld door dit lichte mistdekentje. De mist verdampt, hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en er ontstaat een natuurlijk koelend effect. De verse producten staan nu geen vocht meer af en behouden hun kwaliteit, zonder nat te worden. Bladgroente (zoals het kropje sla) kan zelfs re-hydrateren doordat de aerosolen zo klein zijn, dat ze die kunnen opnemen via hun stomata (poriën) waardoor het vochtverlies na de oogst kan worden hersteld. 
 
Alleen al in de supermarkt wordt er door Dry Misting 25% minder groente en fruit weggegooid. Toegepast door de hele keten, na de oogst; in het transport; in de opslag; en in de supermarkt, kan Dry Misting voedselverspilling fors verminderen.