De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek

"Een miljard mensen lijden honger. Er is hier sprake van een enorme systeemfout die we alleen kunnen oplossen als we anders gaan ondernemen."

STV - Stalkeholders - Verspillingsfabriek - Bob Hutten

Bob Hutten

Algemeen Directeur
 

De Verspillingsfabriek

Een grootschalig antwoord geven op de enorme verspilling van reststromen verse groenten, dat is de missie van De Verspillingsfabriek. De fabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want talent verspillen, dat vinden wij ook zonde.

Kopjes en kontjes in de soep

Een deel van de 5 miljard euro aan voedsel die we in Nederland jaarlijks weggooien, bestaat uit reststromen verse groenten. Groenten die te klein zijn of misvormd. Of de reststromen van versnijders, zoals broccolistronken of de kopjes en kontjes van tomaten. Ten slotte zijn er nog verkeerd gelabelde groenten en het overschot bij telers. Vaak spelen kosten een belangrijke rol bij de keuze om deze reststromen te laten hergebruiken voor humane consumptie of als veevoer. Soms is weggooien van die reststromen goedkoper…
 
 

Voor supermarkt en festival

Van Pieterburen tot Vaals en van Domburg tot Oldenzaal: De Verspillingsfabriek wil zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. We maken de producten met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zonder onnatuurlijke e-nummers. Wat we maken is bestemd voor de food service en food retail. Gelukkig zijn consumenten steeds vaker op zoek naar deze echte producten. Onze lijst met afnemers groeit dan ook gestaag en je vindt onze soepen, sauzen en stoofgerechten in steeds meer supermarkten en horecagelegenheden.

 
 

Geen talent verspillen

Ingrediënten snijden, recepturen ontwikkelen & testen, groenten keuren, soep pureren, zakken vullen en etiketten plakken: het kloppend hart van De Verspillingsfabriek zijn de mensen. Een aanzienlijk deel van hen heeft een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Maar wij denken liever vanuit mogelijkheden: wat kan iemand wel? Samen laten we de wereld zien dat inclusief, duurzaam en commercieel ondernemen hand in hand gaan. Daarvoor behaalde De Verspillingsfabriek Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

 

Missie geslaagd

We zeggen altijd dat onze missie is geslaagd als we over een tijd onze deuren kunnen sluiten, omdat we niet meer nodig zijn. We hebben dus een grotere ambitie dan alleen groenten redden: Nederland op de kaart zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor verspilling. Samenwerking is daarbij heel belangrijk en we zijn dan ook trotse partner van Samen tegen Voedselverspilling.

 

X