Tijdens de Verspillingsvrije Week komen een groot aantal organisaties door het hele land in actie. Zo doen we het echt met elkaar! Wil je weten welke organisaties er meedoen? Check dit overzicht, misschien is er wel een actie bij jou in de buurt.
Zo worden slimme tools van het Voedingscentrum verspreid. Deze tools helpen in de keuken om slimmer met je eten om te gaan en zo minder voedsel te verspillen. Wil je ook met de tools aan de slag?
Voedselverspilling is zonde! Zonde van het product, maar ook van de energie die erin is gestopt om het product te maken. Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland ongeveer 34 kilo prima voedsel per persoon per jaar besparen. Dat levert een gemiddeld gezin al zo’n 475 euro per jaar op. Met tips, adviezen en inspiratie helpt Albert Heijn klanten om minder te verspillen en meer te besparen. Tijdens de Verspillingsvrije week geven we klanten daarnaast de Ja-Nee-Koelkaststicker, waarop staat wat je wel en juist niet in de koelkast moet bewaren. Ook doet Albert Heijn er alles aan om zelf minder voedsel te verspillen, denk aan slimme bestelsystemen, dry misting van groente en fruit, de 35% korting sticker en de verkoop van Buitenbeentjes. Ook werken we samen met de Voedselbank, Seepje, de Verspillingsfabriek, Instock en de app Too Good To Go.
Bij ALDI houden we van efficiëntie: slim inkopen, zuinig omgaan met grondstoffen en voedsel zo min mogelijk verspillen. Daarom doen wij mee met de #Verspillingsvrijeweek. Meer weten? Kijk op www.aldi.nl/verspilling.
“Strijden tegen voedselverspilling, nu ook thuis! Naast een 3-gangen diner, ontvangen de gasten van BuurtBuik tijdens de Verspillingsvrije Week tools om thuis voedselverspilling te verminderen.” Bovendien zullen wij gedurende de Verspillingsvrije Week posts plaatsen op onze Facebook en Instagram.
In opdracht van de Gemeente Wageningen zijn Stichting Greendish en Buurtbedrijf NuDe Toekomst in augustus 2020 begonnen met een pilot project om het voedselaanbod en de voedselconsumptie in de Wageningse wijk De Nude duurzamer en gezonder te maken. In de pilot wordt gekeken naar de huidige behoeften en motivatie van bewoners wat betreft hun voedselconsumptie en houding en kennis tav duurzame voeding. De pilot richt zich daarnaast op het voedselaanbod, voedselverspilling en de afvalstromen bij één voedselaanbieder (Supermarkt Hoogvliet) in De Nude. Het doel is dat op den duur ook andere voedselaanbieders in de wijk bij de pilot betrokken raken, zoals de verzorgingshuizen, een restaurant, een cafetaria en wellicht de Voedselbank.
De Consumentenbond wil dat je de beste keuzes kunt maken. Ook over duurzaamheid. Hiervoor doen wij onafhankelijk onderzoek en geven uitleg over belangrijke onderwerpen. Zoals over voeding en verspilling.
Dubbel het verschil maken tijdens de Verspillingsvrije Week? Dat kan! Heel makkelijk zelfs, met Doenkies. Laat zien hoe jij in actie komt deze week en Doenkies geeft jou een beloning.
Samen sparen we voor een actie van het Rode Kruis, voedselpakketten voor mensen zonder verblijfsrecht in Amsterdam. We gaan Verspillingsvrije soep, gemaakt van een overschot aan groenten, toevoegen aan de voedselpakketten. Ons doel is minimaal 500 pakken soep bij elkaar te sparen tijdens de Verspillingsvrije Week. Meer weten? Download de Doenkies App in de Google Play store of Apple App store.
Lokale communicatiecampagne: begin het nieuwe schooljaar goed! Later dit jaar opnieuw aandacht voor voedselverspilling, waarschijnlijk tijdens de week van de duurzaamheid.
Tijdens de Verspillingsvrije Week deelt de gemeente op vier verschillende plekken diverse tools uit aan consumenten. Zie agenda op www.wageningeneetduurzaam.nl. Ook plaatsen zij een advertentie in de Stad Wageningen op 2 september.
De gemeente Amsterdam heeft in 2019 de voedselstrategie vastgesteld. In 2020 wordt deze verder uitgewerkt, onder meer op het onderdeel voedselverspilling. In het kader van de Verspillingsvrije week ontvangen alle bezoekers aan de balies van burgerzaken de bewaarsticker. Op de schoolwerktuinen gaan 7.000 kinderen van groep 7/8 in september aan de slag met het onderwerp. Tijdens de kookles maken ze gebruik van het eetmaatje en ze krijgen de bewaarstickers mee naar huis. In het digitale huis-aan-huisblad, op de intranetsite voor gemeenteambtenaren en op de website van de gemeente wordt aandacht besteed aan de Verspillingsvrije week.
In Horst aan de Maas gaan we de Verspillingsvrije Week onder de aandacht brengen bij onze inwoners doormiddel van posters bij supermarkten en verkooppunten van onze restafvalzakken. Ook op het gemeentehuis en op de gemeentewerf worden posters gehangen om alle bezoekers te attenderen op de Verspillingsvrije Week. Op die plekken kunnen onze inwoners dan ook een koelkaststicker en/of een diepvriessticker meenemen met tips om de houdbaarheid van diverse voedingsmiddelen te verlengen en zo verspilling te voorkomen. Verder zullen we via “de gemeentepagina” en sociale media aandacht vragen voor deze actie tegen verspilling.
Bij Jumbo willen we voedselverspilling zoveel mogelijk tegengaan. In onze keten en in onze winkels. Daar werken we elke dag hard aan. Ook willen we onze klanten helpen om minder te verspillen, door inspiratie te bieden voor het boodschappenlijstje, het koken met restjes en het bewaren daarvan. Tijdens de Verspillingsvrije week geven we via verschillende kanalen, zoals Hallo Jumbo, onze website en via het TV programma ‘Wat eten we’ tips aan klanten. Daarnaast kunnen klanten terecht in onze winkels bij het Samen minder Verspillen schap, waar producten met de datum van vandaag tegen een gereduceerd tarief te koop zijn.
Zo’n 10% van het groente en fruit wordt verspild vanwege looks of overproductie. Dat is toch krom? Maak samen met ons van krom het nieuwe recht!
Meneer Tweebeenpeen en de Krommies maken alle kids fan van kromme groente en fruit. Scoor een boek voor jezelf of doneer er eentje aan Stichting Kinderen van de Voedselbank: https://www.kromkommer.com/kinderboek/
LekkerBoer heeft als missie kinderen, jongeren en ouders in beweging te brengen voor het verhaal achter ons eten. Voedselavonturen op de boerderij, zoals Foodcamp voor kinderen&ouders, kinderopvang en scholen.LekkerBoer doet, samen met JLE Gelderland en partners uit de voedselketen en kinderopvang, mee met de verspillingsvrije week. Op de Foodcamp in Arnhem laat Bart Lubbers zien hoe verspilling op hun zuivelboerderij tegengegaan wordt. Tijdens het kookonderdeel wordt verspillingsvrij gekookt en krijgen de deelnemers tips voor thuis. Ook met de andere Foodcamps, zoals in Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Deventer, Olst-Wijhe en Apeldoorn/Voorst wordt hierop ingezet.
Als kostenbewuste zeer efficiënte organisatie houden wij niet van verspilling. Toch wordt er van boer tot bord te veel voedsel verspild. Als supermarkt zien we onze rol om te helpen bij het tegen gaan van voedselverspilling in de keten. Met een vernieuwde landelijke aanpak gaan we voor 1/3e minder verspilling in één jaar tijd. Uiteraard kunnen we dat niet alleen. Samenwerken is nodig in de gehele keten om verspilling echt tegen gaan. Daarom werkt Lidl samen met verschillende partners en zijn we aangesloten bij de stichting Samen tegen verspilling en doen we actief mee met deze verspillingsvrije week.
Wereldwijd wordt ongeveer eenderde van al het voedsel verspild. De Rijksoverheid wil deze verspilling verminderen. Uit de monitor van het ministerie van LNV bleek dat consumenten in tien jaar tijd maar liefst 29% minder voedsel verspillen, dat is goed nieuws. Het streven is 50% minder voedselverspilling in 2030, ten opzichte van 2015. Verspilling tegengaan is essentieel voor een gezonde toekomst en een duurzame, vredige planeet. Daarnaast werken boeren, tuinders en vissers iedere dag met passie en energie aan onze voedselvoorziening. Hun inspanningen geven eten waarde. Het is mooi dat Stichting Samen Tegen Voedselverspilling dit thema een week lang op de kaart zet.
Baal je er ook van als het je niet lukt om alles op tijd op te eten? Gelukkig mogen je zorgen vanaf nu in de ijskast: welkom bij de Verspillingsvrije coach!
De coach helpt je met slimme tips, inspiratie en toffe challenges om minder eten en drinken weg te gooien. Door te meten wat je weggooit, krijg je tips die nóg beter bij je passen.
- Superbelangrijk voor het milieu, lief voor je bankrekening!
- Je kunt de coach downloaden in Google Play of Appstore.
Wij van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) doen graag mee met de Verspillingsvrije Week. Wij willen deze week consumenten aansporen om aan de slag te gaan met restjes groenten en fruit. Hiervoor hebben wij de tool Koken met Restjes ontwikkeld, deze is te vinden op www.kokenmetrestjes.nl. Hier kunnen consumenten invoeren welke groenten en fruit ze nog in huis hebben voor receptinspiratie. Deze tool zullen we extra promoten tijdens de Verspillingsvrije Week.
Ook dagen wij in de Verspillingsvrije Week onze volgers op social media uit om een zo lekker mogelijk gerecht te maken met groenten- en fruitrestjes en deze op hun eigen social kanalen te delen met @gavoorkleur en #verspillingsvrij. De vijf leukste en lekkerste recepten worden beloond met een Verspillingsvrij pakket. Het allerleukste recept zal worden opgenomen op de receptenpagina van Veggipedia , dé onafhankelijke bron over groenten en fruit met meer dan een miljoen bezoekers per jaar.
Hét lekkerste wapen tegen verspilling is een ei! Helemaal het OERei: want OERei gaat verspilling tegen door het circulaire voer van onze kippetjes: insecten! Hoe dat zit? Check oerei.nl.
Provincie Gelderland zet zich in om een afvalloze provincie te worden. Immers, door minder afval te produceren, houden we Gelderland schoon en groen. Maar hoe doen we dat precies? We geven graag zelf het goede voorbeeld. Daarom doen wij mee met de Verspillingsvrije Week. Wij zetten drie methoden in om onze inwoners en medewerkers handvaten te geven bewuster met eten op te gaan. Uiteraard zetten wij ons niet alleen tijdens de Verspillingsvrije Week hiervoor in, maar houden wij onszelf en elkaar ook daarna scherp, om ons straks met recht een afvalloze provincie te mogen noemen!
Als gezamenlijke Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (BOM, Horizon, IQ, LIOF, NOM en Oost NL) vragen we in onze organisatie aandacht voor de Verspillingsvrije week en roepen we al onze medewerkers op mee toen doen en de uitdaging aan te gaan om in de week van 1-7 september minder te verspillen. Ook start op 16 september de eerste groep van negen ondernemers met het Business Innovation Program Food. In dit programma begeleiden we als Regionale Ontwikkelings Maatschappijen in tien weken ondernemers met een kansrijk idee bij de ontwikkeling van een winstgevende businesscase rond de optimale inzet van grondstoffen. Na afloop zijn ze klaar voor een pilot of zelfs een marktlancering.
Supermarkten met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) doen mee! Het SSK wordt toegekend aan zelfstandige supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Deze week vindt u in SSK winkels ‘Koele stickers’ met bewaaradvies voor de vriezer. Door producten goed (en voedselveilig) te bewaren, wordt verspilling voorkomen. Ook via social media delen zij handige tips.
Unwasted is een initiatief van PepsiCo waarbij overtollige producten in surprise boxen worden verkocht via de Unwasted webshop. Hierin zijn de verschillende merken van PepsiCo te vinden zoals Lay’s®, Duyvis®, Quaker®, Snack-a-Jacks® en Doritos®. Inmiddels zijn er drie type boxen beschikbaar: Mixbox Medium, Mixbox Large en de Snackbox.
Voedingscentrum organiseert de Verspillingsvrije week. Tijdens de week worden een groot aantal slimme tools van het Voedingscentrum verspreid door een groot aantal partners. Door met deze tools zoveel mogelijk in de keukens van consumenten aanwezig te zijn kunnen we dáár helpen waar het mis kan gaan. Daarnaast is het weekmenu, met 100.000 abonnees, deze week verspillingsvrij.
Via het Voedingscentrum ontvingen wij handige Eetmaatjes met bewaartips. Alle klanten van de voedselbank ontvangen dit in de Verspillingsvrije Week.
Wij zijn een organisatie welke mensen in nood helpt met gezond voedsel. Doordat men zelf kan bepalen wat en hoeveel er nodig is, wordt veel voedsel bespaard waarmee anderen geholpen kunnen worden.
De gemeente Meierijstad is een hotspot als het gaat om #verspillingsvrij. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is in onze gemeente gevestigd, net als de Verspillingsfabriek. Een logische keuze als je weet dat onze gemeente het hart is van de AgriFood regio. Van boer tot bord- wij hebben de volledige voedselketen in huis. Om onze inwoners aan te haken op de verspillingsvrije week, zetten wij lokale BN-ers in. Wij hebben een online campagne uitgezet waarin zij verspillingsvrije tips geven, zoals: ‘Fruit over? Maak een Smoothie!’ en vervolgens de tekst: ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de verspillingsvrije week. kijk op www.samentegenvoedselverspilling.nl’ Daarnaast nemen wij – letterlijk - een kijkje in de keuken bij een van onze restaurants: DIS. Dit restaurant werkt aanbodgericht, zoals met overvangen vis. Er is dus elke dag een andere kaart. Wij nemen een filmpje op met de eigenaar / kok over #verspillingsvrij. Daarnaast kunnen consumenten in het stadhuis in Veghel en in de nevenvestigingen in Schijndel en Sint-Oedenrode een eetmaatje en koelkaststickers ophalen. Posters met onze lokale BN-ers vestigen de aandacht hierop. Becky komt langs om te zien wat wij te bieden hebben en zal dan aan één van onze wethouders een #verspillingsvrije tool overhandigen. Om ook in onze eigen organisatie het onderwerp op de kaart te zetten, geven wij een lunchlezing over #verspillingsvrij. Uiteraard wordt ook op onze scholen aandacht besteed aan dit onderwerp, bijvoorbeeld via de prachtige speciale editie van de Donald Duck.
Jong Leren Eten Gelderland is partner van de Verspillingsvrije Foodcamp op 4 september op boerderij IJsseloord in Arnhem. Voor kinderen en hun ouders. Voedsel verzamelen, koken met prof-kok en lekker eten!. De Blauwe Tomaat brengt tweedekans groenten.
Het platform Samen Tegen Voedselverspilling streeft, met partners als HelloFresh, ernaar om in 2030 landelijk 50% minder voedsel te verspillen. Voor maaltijdboxleverancier HelloFresh zit dat in haar DNA. De ingrediënten voor de recepten worden pas na de bestel deadline van de consument besteld bij de leverancier. Bovendien worden alle ingrediënten in de box precies in de juiste hoeveelheden geleverd. In haar keten zorgt HelloFresh zo voor minder dan 0,02% voedselverspilling. Blijft er toch iets over? Dat wordt gedoneerd aan de lokale voedselbank. Thuis iets over? In de verspillingsvrije week laat HelloFresh via haar social media kanalen zien wat je met restjes kan doen. Zo werken we samen aan #verspillingsvrij.
Om de #verspillingsvrije week af te trappen verloot Verspilling is Verrukkelijk 5x een Verrassingsbox t.w.v. 45 euro! Deze box zit vol met verrukkelijke producten die gemaakt zijn van ingedriënten die anders verspild zouden worden. Meedoen?
Yes! Dat kan via Facebook of Instagram.
De Gemeente Renkum doet mee aan de Verspillingsvrije week. Hierin wordt aandacht gevraagd voor voedselverspilling door middel van een speciale maatbeker en stickers voor op de koelkast en vriezer. Samen met een handig afvalbakje om in de keuken groente, fruit en etensresten (GF-E) te scheiden zorgt dit voor van minder restafval! Wilt u een dergelijke voedselverspillingsset hebben? Dan kunt u zich aanmelden via de website. Heeft u geen internet, dan kunt u bellen met het klant contact centrum van de gemeente Renkum. Aangezien we 200 pakketten beschikbaar hebben geldt voor deze actie op=op. Meer weten over duurzame initiatieven binnen de gemeente Renkum? Kijk snel op www.renkumverduurzaamtsamen.nl en zie wat u kunt doen!
Gemeente Ede verspreid de koelkaststickers onder alle inwoners, een inwoner geeft elke dag een verspillingsvrije tip op social media en onze kok geeft intern tips voor koken met restjes.
Tussen 2015 en 2030 de helft minder voedsel verspillen in Nederland. Aan die ambitie heeft Wageningen University & Research zich gecommitteerd. Samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, de overheid en consumenten, werkt zijn aan oplossingen om dit doel te bereiken.
Contronics ontwikkelde de zogeheten Dry Misting technologie waarmee zij voedselverspilling tegengaan. De Dry Misting apparatuur nevelt koude mist over producten waardoor deze tot wel twee keer zo lang vers blijven. Dry Misting kan toegepast worden op groenten, fruit, vlees, vis en zelfs tijdens het bakproces van brood. In steeds meer supermarkten vind je de apparatuur van Contronics terug op de versafdeling.
Tijdens de Verspillingsvrije week toont Contronics in verschillende aangesloten supermarkten een time-lapse video waarin te zien is hoe lang bananen vers blijven met én zonder Dry Misting. Hierin is duidelijk te zien dat het fruit in het schap mét Dry Misting een stuk later bruin kleurt dan het fruit in het schap waar Dry Misting ontbreekt.
Het doel van het tonen van deze video is om de consument bewust te maken van het belang van Dry Misting in supermarkten. Op de eigen sociale media kanalen ondersteund Contronics deze boodschap met tips over slim inkopen en het bewaren van verse producten zodat de consument ook thuis verspilling kan voorkomen.
BCC bestaat sinds 1969 en is met 62 winkels één van de grootste en succesvolste elektro-retailers van Nederland. Met ruim 1500 medewerkers streeft BCC ernaar om de klant de hoogst mogelijke service en de beste prijzen te bieden. Behalve de winkels heeft BCC sinds 2005 ook een webshop. BCC is onderdeel van de beursgenoteerde multinational FNAC. Hierdoor is BCC in staat nieuwe ontwikkelingen snel te signaleren en voorop te lopen bij de introductie van nieuwe producten.