Educatie

parallax background

EDUCATIE

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Veel scholen willen ook aandacht besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Gelukkig, want jong geleerd is oud gedaan.

Hieronder is een overzicht weergegeven van al het beschikbare en ontwikkelde lesmateriaal en informatie over voedselverspilling voor leerlingen, scholieren en studenten.


Primair Onderwijs


Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de bassischool. Bij Smaaklessen staat het beleven van eten centraal; door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. Hiermee kunnen kinderen vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Rol van verspilling: het lesmateriaal van Smaaklessen bestaat uit een lerarenhandleiding per groep. Het thema voedselverspilling is onderdeel van Smaaklessen en komt terug in de lessen voor groep 5: les 3 ‘Etenswaren bewaren’ en les 4 ‘Wat is verspilling’. Voor groep 7/8 is er een specifieke Smaakmissie Voedselverspilling ontwikkeld. In deze interactieve, verdiepende lesmodule van Smaaklessen worden de leerlingen via het digibord uitgedaagd een missie op te lossen. 

Duur: Een Smaakles duurt gemiddeld 45-60 minuten. De Smaakmissie Voedselverspilling bestaat uit verschillende lessen en duurt totaal ongeveer 5 uur. 
Doelgroep: groep 1-8

Lees meer



Instock nieuwsbericht

Instock

Dit lespakket is ontwikkeld door Stichting InStock die voedselverspilling probeert tegen te gaan door middel van bewustwording, anti-verspillingsproducten en eigen restaurants. Het lespakket is helemaal gericht op voedselverspilling; de leerlingen wordt geleerd waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het erg is dat dit verspild wordt en hoe ze dit kunnen voorkomen.  Er zitten 5 lessen in het lespakket en er is een optionele kookworkshop.

Duur: bij elkaar ongeveer 7 uur; een introductieles (30-45 min.), 4 lessen (60 min.) en een optionele kookworkshop (120 min.)
Doelgroep: groep 5-8

Lees meer


STV_LOGO_TGTG

TOOGOODTOGO

Binnen de leeftijdscategorie 10-13 jaar heeft toogoodtogo een onderwijspakket over voedsel en voedselverspilling samengesteld. Het is een divers pakket met oefeningen, quizzen, posters en recepten. Dit kan in zijn totaal, maar ook in gedeeltes gebruikt worden.

Lees meer

Voedselbank onderwijs

Voedselbanken Nederland

Voedselbanken Nederland heeft samen met twee onderwijskundigen, een communicatie-professional en een ontwerper een lespakket samengesteld over de Voedselbank. Het lespakket is opgedeeld in 4 thema’s; oriëntatie op de voedselbank; armoede; voedselverspilling; hoe werkt de voedselbank.

Duur: 4 thema's, 2-3 uur per thema. Thema 3 focust op voedingsverspilling
Doelgroep: groep 7-8

Lees meer

Donald Duck special 'Samen tegen voedselverspilling'

Met de Donald Duck special 'Samen tegen voedselverpilling' laat je jouw leerlingen op een vrolijke en eigen wijze kennis maken met het thema voedselverspilling en duurzaam omgaan met eten. Bij deze Donald Duck hoort een speciaal ontwikkelde gratis lesmodule voor groep 7/8: de Smaakmissie Voedselverspilling. Tijdens deze Smaakmissie ontdekken de leerlingen hoe ze voedselverspilling kunnen voorkomen. De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit, zowel binnen als buiten de klas. 

Becky kleurplaat en poster

Ken jij Becky al? Becky helpt jou om minder eten te verspillen. Eten is met veel liefde gemaakt en het kost ook energie. Zonde dus om het niet op eten. Minder eten verspillen is goed voor het milieu én je bespaart geld. Bekijk de kleurplaat met Becky en haar #verspillingsvrij tips!

Kleurplaat Becky
Poster Becky

Leer alles over kromme groente en fruit met "De Krommies - Meneer Tweebeenpeen"

Met dit grappige prentenboek van Kromkommer, over Meneer Tweebeenpeen en zijn vriendjes, leren kids dat de natuur geen eenheidsworst maakt en dat de Krommies net zo lekker zijn als hun rechte vriendjes. Meer lezen? Dan kan hier: https://www.kromkommer.com/kinderboek/

Voortgezet Onderwijs


Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - Voedingscentrum

Weet wat je eet

Weet Wat Je Eet (WWJE) is een gratis online lespakket dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum. Leren over voeding is, zeker in de puberteit, van groot belang omdat hier de basis wordt gelegd voor het volwassen leven. In het lespakket leren leerlingen zelfstandig over gezond, veilig en duurzaam eten. Het kan worden besteld voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo en is ook geschikt voor het mbo. WWJE is inzetbaar bij bijvoorbeeld de vakken biologie, verzorging en zorg en welzijn of bij de uitvoering van de Gezonde schoolkantine.

Rol van verspilling: WWJE bestaat uit 9 online lessen en een praktijkles. In les 7 t/m 9 komt voedselverspilling aan de orde.

Duur: 9 online lessen en een praktijkles, maximaal 1 uur per les.
Doelgroep: onderbouw van vmbo, havo en vwo, tevens geschikt voor het mbo

Lees meer


Informatiedocument over voedselverspilling

Maak jij een werkstuk of heb jij een ander schoolproject over voedselverspilling? Gebruik het informatiedocument voor tips en informatie om hier mee aan de slag te gaan.

Lees meer


Junior Consultancy Training

Gemotiveerde HAVO en VWO leerlingen die meer uitdaging willen gaan in een multidisciplinair team aan de slag met een opdracht geformuleerd door een expert van Wageningen University & research. Hierbinnen is een nieuwe casus ontwikkeld over voedselverspilling. De opdracht is het bedenken, onderzoek doen naar en uitwerken van oplossingen voor voedselverspilling, gefocust op houdbaarheidsdata en consumentengedrag.

Lees meer


Wageningen Youth Institute

Het Wageningen Youth Institute is onderdeel van Wageningen University & Research en de World Food Prize Foundation in de Verenigde Staten en daagt leerlingen uit op zoek te gaan naar een oplossing voor een van de grootste uitdagingen waar we in de wereld voor staan: “Hoe voeden we de wereld in 2050 op een eerlijke, duurzame en gezonde manier wanneer de wereldbevolking stijgt naar 10 miljard?”. Je kunt meedoen aan de Global Challenge, de profielwerkstukwedstrijd of de Junior Consultancy Training.

Doelgroep: havo en vwo onder- en bovenbouw

Lees meer


Excursie


Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - De Verspillingsfabriek

Verspillingsfabriek

THREE-SIXTY, hét centrum tegen voedselverspilling in Veghel, organiseert rondleidingen voor scholen met een kijkje bij de Verspillingsfabriek.

Lees meer

Documentaire


Wasted

Deze documentaire laat met behulp van bekende chefs zien hoe ernstig voedselverspilling is en hoe het bijdraagt aan klimaatverandering. Ook laat het zien hoe iedereen met kleine veranderingen bij kan dragen aan het verminderen van dit probleem.

Lees meer



Just eat it

Een Amerikaanse documentaire over voedselverspilling met een nadruk op dumpster diving; weggegooid voedsel van supermarkten opduikelen om te eten. De documentaire kan via de website besteld worden met de optie om er een Engelstalige curriculum guide bij te bestellen.

Lees meer



Taste the waste

Lees meer

Apps

Bewaarwijzer

In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat het bewaaradvies van een groot aantal producten. Je kan zien hoelang je een geopend product nog kan bewaren en bijvoorbeeld hoe je het product het beste bewaard.


MBO

MBO Verspillingschallenge

Vanaf september 2020 gaat de MBO Verspillingschallenge weer van start. Tijdens deze challenge werken studententeams aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en instellingen en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Onderwijsinstellingen kunnen zich nu alvast inschrijven. Aanmelden kan tot 15 oktober. 

Aanmelden



Vitaal burgerschap

Voor het MBO is in 2018 nieuw lesmateriaal ontwikkeld voor het vak vitaal burgerschap. Het gaat om 6 lessen over de onderwerpen; gezond eten, voedselverleidingen; herkomst van voedsel en verspilling.

Rol van verspilling: in de les over herkomst en verspilling gaan studenten aan de slag met de vragen waar hun eten vandaan komt en hoeveel er wordt verspild. Is dat eigenlijk een probleem? En wat kun je er zelf aan doen?

Duur: 6 lessen, maximaal 1 uur per les
Doelgroep: MBO niveau 2-4

Lees meer



Instock nieuwsbericht

Vakopleidingen

Koksopleiding InStock

De SVO vakopleiding biedt het keuzedeel ‘Duurzaamheid InStock’ aan. Tijdens dit keuzedeel worden koks in opleiding geïnspireerd om duurzame en circulaire keuzes te maken. De 5 principes van circulair koken van InStock komen hierin naar voren.

Ook kunnen er voorbeelden uit de praktijk getoond worden door de samenwerking met InStock.

Lees meer

 


Excursie


Samen Tegen Voedselverspilling - Stakeholders - De Verspillingsfabriek

Verspillingsfabriek

THREE-SIXTY, hét centrum tegen voedselverspilling in Veghel, organiseert rondleidingen voor scholen met een kijkje bij de Verspillingsfabriek.

Lees meer

Documentaire


Wasted

Deze documentaire laat met behulp van bekende chefs zien hoe ernstig voedselverspilling is en hoe het bijdraagt aan klimaatverandering. Ook laat het zien hoe iedereen met kleine veranderingen bij kan dragen aan het verminderen van dit probleem.

Lees meer




Just eat it

Een Amerikaanse documentaire over voedselverspilling met een nadruk op dumpster diving; weggegooid voedsel van supermarkten opduikelen om te eten. De documentaire kan via de website besteld worden met de optie om er een Engelstalige curriculum guide bij te bestellen.

Lees meer



Taste the waste

Lees meer

Apps

Bewaarwijzer

In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum staat het bewaaradvies van een groot aantal producten. Je kan zien hoelang je een geopend product nog kan bewaren en bijvoorbeeld hoe je het product het beste bewaard.


X