Nederlandse restaurants en hotels kunnen samen jaarlijks 582 miljoen euro besparen door 61 miljoen kilo minder voedsel te verspillen. Het online programma Food Waste Challenge toont aan dat besparingen van meer dan 50 procent haalbaar zijn. Goed voor onze planeet én de portemonnee. Nederlandse horecaondernemers kunnen zich nu aanmelden voor dit gratis programma en krijgen 8 weken online begeleiding.
Bijgerechten, friet, salades, overblijfselen van buffetten: vaak blijven ze over en worden verspild. Hetzelfde geldt voor te veel gemaakte soepen en sauzen. Met de Food Waste Challenge pakken bedrijven dit aan én boeken meer rendement.
Zo’n 170 horecaondernemers deden mee aan de Food Waste Challenge van 2019, een initiatief van Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank. Sindsdien gooien deze ondernemers aanzienlijk minder eten weg: besparingen van meer dan 50 procent zijn haalbaar. Dit leverde hen voordeel op in kilo’s, CO₂-uitstoot en euro’s. Chefs en ondernemers noemen inzicht, bewustwording en commitment van het personeel belangrijke succesfactoren.
“De marges in de horeca zijn klein”, weet Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Terwijl een horecazaak vaak een ‘hotspot’ van voedselverspilling is. Met de Food Waste Challenge lukt het om dit tegen te gaan.” En dat is goed voor je portemonnee én de planeet. “De Verenigde Naties willen voedselverspilling wereldwijd met 50 procent verminderen in 2030. Rabobank helpt daar graag aan mee. Als maatschappelijke bank willen we een substantiële bijdrage leveren aan het klimaat- en voedselvraagstuk in de wereld.”
Deelnemers aan het programma krijgen 8 weken lang begeleiding bij de aanpak van voedselverspilling. Experts ondersteunen onder meer bij het betrekken van het team, de samenstelling van het menu, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod en bij het inrichten van een verspillingsvrije keuken.
Deelname aan de Food Waste Challenge is gratis, makkelijk en kost horecaondernemers weinig tijd. Ben je horecaondernemer? Dan kun je je aanmelden via onderstaande button:
MELD JE HIER AANJos Klerx: “Als je minder eten weggooit, levert je dat meer marge op. Het zorgt ook voor een betere wereld. Met andere woorden: duurzaamheid rendeert.”