In Nederland wordt veel eten weggegooid. Niet alleen thuis maar ook in de horeca. Om ervoor te zorgen dat er minder voedsel in de horecabranche wordt weggegooid en om bewustwording te creëren is in september 2019 gestart met de Food Waste Challenge. Met succes, want op de slotdag van de Food Waste Challenge op 13 januari werd op de Horecava bekendgemaakt dat Nederlandse restaurants en hotels gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo minder voedsel kunnen weggooien en daarmee 582 miljoen euro besparen.
De Food Waste Challenge is een initiatief van Rabobank en Samen Tegen Voedselverspilling deels gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op de Horecava presenteerden Carola Schouten (Minister van LNV) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) de resultaten van de Food Waste Challenge. Dit is een programma waarin 100 horecaondernemers – begeleid door experts – zich inzetten voor een duurzamere horeca met minder voedselafval. Wastewatchers was als operationeel partner actief in de Food Waste Challenge. Wastewatchers heeft samen met studenten van Hotelschool The Hague de metingen verricht tijdens de Food Waste Challenge.
Uit de challenge kwamen drie succesfactoren voor minder voedselverspilling naar voren:
Ook kregen de deelnemers aan de Food Waste Challenge hulp van experts van Wastewatchers en Hotelschool The Hague. Met hun tips gingen de horecazaken aan de slag om op twee fronten winst te behalen om zo min mogelijk weg te gooien: 1) op het keukenafval tijdens de voorbereiding en 2) op de bordresten; dat wat terugkomt in de keuken via de borden van de gasten.
De Food Waste Challenge is een programma om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen. “De marges in de horeca zijn klein. Tegelijkertijd is het toch een voedselverspillingshotspot,” aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Food Waste Challenge, wat bijdraagt aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming.”
Bijna honderd horecazaken rondden het gehele uitdagingstraject met succes af. Na een nulmeting, waarbij gedurende alle openingsdagen in een week het voedselafval werd gemeten, werd het besparingsdoel vastgesteld. Het uitgangspunt was dat er in korte tijd 12,5% minder weggegooid zou worden. Hierna werkten de bedrijven zes weken met hulp van de experts aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is weer gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit blijkt dat deze restaurants gemiddeld maar liefst 21 procent minder voedsel hebben weggegooid.
Vanuit de resultaten uit de nulmeting is het besparingspotentieel voor alle (hotel-)restaurants berekend. Dit komt neer op 61 miljoen kilo minder voedselverspilling, wat evenveel is als één jaar voedsel voor alle inwoners van de stad Haarlem. Dit is een potentiële kostenbesparing van 582 miljoen euro voor de sector en een reductie van 121.000 ton CO2-uitstoot. De Verenigde Naties hebben als doel gesteld om in 2030 50% minder voedsel weg te gooien. De Nederlandse restaurants hebben hiervoor een reductie te realiseren met een economische waarde van 291 miljoen euro.
In september 2020 start de tweede editie van de Food Waste Challenge. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde horecaondernemers zich hier al opgeven voor dit besparingsprogramma.
Om ook de horecagasten meer te betrekken, heeft Minister Schouten op de Horecava een nieuw initiatief gelanceerd door het eerste #verspillingsvrij-logo te plakken op een reusachtige foodybag. Restaurants kunnen vanaf vandaag met het #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat ze zich inzetten tegen voedselverspilling en hierdoor weten klanten dat ze gerust om een foodybag kunnen vragen. De raamstickers werden tijdens de Horecava uitgedeeld, maar kunnen vanaf vandaag door restaurants ook online aangevraagd worden via deze website.
Bron: Rabobank, Wastewatchers