Bron foto: Greendish
Provincie Gelderland start in januari 2022 in samenwerking met Greendish met het programma ‘Gelderland van Morgen’. De provincie ondersteunt daarmee ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail bij het verduurzamen van het voedselaanbod. De focus ligt op meer plantaardig eten en minder voedselverspilling. Zo wordt er zorgvuldiger omgegaan met grondstoffen en minder CO₂ uitgestoten. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de menukaart en in het schap. Gelderse ondernemers die willen deelnemen kunnen zich aanmelden.
Ondernemers die meedoen starten met een scan die inzicht geeft in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten door Greendish.
Joris Heijnen, directeur Greendish: “Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO₂-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten maken we aparte afspraken. Naast een duurzaam aanbod gaat het daarbij ook om de positionering van deze producten. Alles gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarbij een duwtje in de rug te geven tot duurzame aankopen.”
Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via greendish.com/gelderland-van-morgen. De uitvoering van het programma wordt met tal van partners gedaan voor een zo groot mogelijk bereik en impact. Inmiddels staat de teller al op 36 organisaties, waaronder Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en NAGF (Nationaal Actieplan Groenten en Fruit). Begin december heeft hier ook een webinar voor plaatsgevonden.
Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.
Provincie Gelderland en Greendish zijn stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.