Een nieuw jaar is voor velen hét moment om goede voornemens te maken; de één makkelijker vol te houden dan de ander. Een leuk en misschien niet eens zo’n moeilijk voornemen is om minder voedsel weg te gooien. Dat is niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, maar je draagt ook bij aan de klimaatdoelstellingen. We delen namens stakeholder Rijk Zwaan een aantal handige tips en gerechten waar je overgebleven groente in kunt verwerken.
Een makkelijk gerecht als je weinig tijd hebt: een Thaise of Indiase curry. In de supermarkt vind je veel lekkere curry pasta’s (die ook weer meerdere maaltijden meegaan, meestal is 1/3 van een potje voldoende) die je aanvult met kokosmelk of yoghurt. Kies vervolgens voor vega, kip of vis. Je kunt eindeloos variëren, ook als het gaat om de groente die je erin gebruikt. Denk aan overgebleven bloemkool, (Chinese) kool, worteltjes, zoete aardappel of pompoen. Een beetje rijst erbij koken en je maaltijd is klaar.
Wraps zijn zó handig! Je kunt ze als snack, lunch of avondmaal klaarmaken. Zowel koud als warm zijn ze lekker. De volgende dag neem je de overgebleven wraps weer mee naar je werk. Wist je dat wraps ook uitermate geschikt zijn om de restjes uit je koelkast mee op te maken? Maïs, sla, komkommer, kidney bonen of avocado; het kan allemaal. Een beetje roomkaas erbij en rollen maar!
Wat heb je nodig voor de perfecte salade? Een goede dressing en creativiteit. Je kunt in een salade namelijk heel veel ingrediënten kwijt. Van nootjes tot peulvruchten en het gebraden kippetje van jouw avondmaal. Restjes groenten lenen zich ook prima voor een vullende salade met daarin bijvoorbeeld gekookte rode bietjes, gekookte sperzieboontjes, gegrilde groente (courgette, aubergine, pompoen, zoete aardappel), spinazie of sla. Laat je creativiteit de vrije loop.
Soep is enorm lekker, zeker tijdens de donkere maanden. Een echt comfort food én vrij snel te maken. Soep is ook een fijn gerecht om restjes groente in te verwerken. Met name groente die er minder goed uitziet of iets overrijp is, doet het nog prima in een soep. Denk aan tomaten, maar ook aan bleekselderij en wortels als basis voor een soep. Broccoli is ook erg lekker om soep van te maken. Vergeet vooral de stronken die overblijven niet te gebruiken. De meeste mensen gooien de stronken weg (zonde!), maar je kunt ze prima in een soep gebruiken.
Heb je een kleintje en wil je zelf groentehapjes maken? Dan zijn groenterestjes heel handig. Omdat je er maar weinig van nodig hebt, kun je met de kleinste hoeveelheden al iets lekkers voor de kleine maken. Denk aan rode kool, spinazie, bloemkool, broccoli, worteltjes of doperwtjes. Je kunt deze hapjes ook gemakkelijk invriezen als je ze niet direct nodig hebt.
Zo zie je dat je met restjes heel veel gezonde maaltijden kunt maken en dat eten weggooien vaak niet nodig is. Maar het zou soms ook helpen als je kleinere hoeveelheden kunt kopen. Recent is er een pilot gestart met de verkoop van groenten met een kleiner formaat. Wat doe jij al om alle restjes zo veel mogelijk te gebruiken?
Bron: Rijk Zwaan