helden

Marente

Letty

Alain

Adriëlle

Jolanda

Tessy

Bob

Ingrid

NEl

Olaf

George

Geertje

Michiel

Marente

Marente maakt een
boodschappenlijstje met
verspillingsvrije recepten.

“Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik wat ik nog in
huis heb en zoek daar lekkere recepten bij. Ik maak altijd
een boodschappenlijstje...."

Marente Bouman, voormalig boerin en oma, uit Klarenbeek

LUISTER NAAR MARENTE'S TIPS

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Letty wil dat íedereen kan
genieten van voldoende
gezond eten en drinken.

“Gezond eten en drinken moet beschikbaar zijn
voor iedereen, geen enkel kind mag met een lege
maag naar school...."

Letty Broere, voorzitter Voedselbank gemeente Druten

Letty vertelt over de voedselbank

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Letty

Alain helpt ondernemers om
verspillingsvrij zaken te doen.

“Meer voedsel op meer land produceren gaat niet werken.
In plaats daarvan moeten we waarde uit reststromen halen.
Zo wordt onze voedselketen meer circulair. Dit is niet alleen
noodzakelijk in de strijd voor het klimaat...."

Alain Cracau, hoofd sustainable business bij Rabobank

Luister naar hoe Alain ondernemers helpt

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Alain

Adriëlle streeft naar een
verspillingsvrije avocado-
en mangoketen.

“We zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen in
onze keten om klanten te voorzien van de meest
smaakvolle groenten en fruit....."

Adriëlle Dankier, chief commercial officer bij Nature’s Pride

Adriëlle vertelt wat ze doen bij Nature’s Pride

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Adriëlle

Jolanda ziet kansen om de
hele aardappel te benutten.

“Jaarlijks kopen wij zo’n 1,6 miljard kilo aardappelen in van onze
telers in Europa. Met de hele keten – van veld tot vork – willen
we die enorme aardappelberg zo optimaal mogelijk benutten...."

Jolanda Dings, sustainability leader bij Lamb Weston / Meijer

Jolanda vertelt over aardappelen volledig benutten

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Jolanda

Tessy kookt met een maatje.

“Ik ga voor verspillingsvrij door mijn eten af te wegen.
Rijst en pasta nemen tijdens het koken veel vocht op,
waardoor het moeilijker te zien is hoeveel je ervan nodig hebt...."

Tessy Hick, onderzoeker en samenwonend, uit Wageningen

Tessy geeft tips hoe je goed porties afweegt

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Tessy

Tessy

Bob haalt alles eruit wat erin zit.

“Een grootschalig antwoord geven op de enorme verspilling
van reststromen verse groenten, dat is de missie van
De Verspillingsfabriek. De fabriek redt deze groenten...."

Bob Hutten, oprichter van De Verspillingsfabriek

Bob deelt zijn visie op voedselverspilling

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Bob

Ingrid haalt alles uit de kast en
bakt cake met overrijpe bananen.

“Je keukenkastje, koelkast en vriezer zijn echte schatkisten.
Vaak kom je al een heel eind met wat je nog in huis hebt.
Leuk om je creativiteit op los te laten en om zonder voedsel
te verspillen iets lekkers en gezonds op tafel te zetten.”

Ingrid van Rijen, foodblogger en moeder, uit Sint-Oedenrode

Hoe kook je slim? Ingrid vertelt.

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Ingrid

Nel gaat voor 0% waste en 100% taste.

“Ik kook vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt.
Van kop tot kont, van schil tot pit. Voedselverspilling gaat over
de beslissingen die je op voorhand maakt...."

Nel Schellekens, kop-tot-kont-chef bij Het Keunenhuis in Winterswijk

Nel vertelt over van-kop-tot-kont koken

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Nel

Olaf helpt horecaondernemers om slim
hun voedselverspilling te verminderen.

“Bij Orbisk ontwikkelden we de eerste volledig geautomatiseerde
voedselafvalmonitor ter wereld. Met behulp van een slimme weegschaal,
een camera en kunstmatige intelligentie kunnen restaurants precies
meten wat er is weggegooid, wanneer en waarom....."

Olaf van der Veen, mede-oprichter en CEO bij Orbisk

Olaf vertelt over hun oplossing voor restaurants

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Olaf

George verkoopt vers ingevroren
brood en laat geen kruimel over.

“Veel mensen vriezen thuis hun brood al in. Door het, vers uit de oven,
in de winkel ingevroren te verkopen, hoeft de supermarktbakkerij
niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben...."

George Verberne, franchisenemer supermarkt Wageningen

George deelt de oplossingen in zijn winkel

George

Geertje wil iedereen in beweging
krijgen om producten te redden
die anders verspild worden.

“Niemand wil eten verspillen, maar in elk bedrijf en in elk huishouden
gebeurt het toch, iedere dag. Bij Too Good To Go dromen we van een
wereld zonder voedselverspilling....."

Geertje Zeegers, country manager bij Too Good To Go

Geertje vertelt over de app

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Geertje

Michiel weet hoe hij groente
en fruit het beste kan bewaren.

“Ik koop precies wat ik nodig heb. Op de markt kies ik soms ook
de minder mooie producten: die smaken net zo lekker! Thuis weet
ik wat ik het beste op de fruitschaal of in de koelkast kan bewaren...."

Michiel van Zuijlen, ‘zero waste warrior’, uit Den Haag

Michiel deelt zijn tips als ‘zero-waste warrior’

VERSPILLINGSVRIJE
HELD

Michiel

Verspillingsvrije Helden

In 2030 willen we in Nederland 1 miljard kilo minder voedsel verspillen ten opzichte van 2015. Steeds meer bedrijven zetten zich in om meer verspillingsvrij te worden, maar ook bij consumenten thuis zijn er al veel verspillingsvrije helden aan het werk. Ter ere van de derde nationale Verspillingsvrije Week staan dertien Verspillingsvrije Helden in het zonnetje! Allemaal hebben ze inspirerende verhalen en tips tegen voedselverspilling. 

Deze mooie foto-expositie is tot en met 4 oktober ook in het echt in de openlucht te bezoeken bij Cultuur Haven Veghel op de Noordkade (ingang P1). De fysieke foto-expositie is op 7 september onthuld door burgemeester Van Rooij van de gemeente Meierijstad, samen met een aantal gefotografeerde helden. De helden zijn gefotografeerd door Esmee Franken.
Wil je ook een Verspillingsvrije Held worden in je eigen huis of jouw organisatie? Laat je dan inspireren en ga aan de slag met de vele tips en adviezen op onze website. Samen gaan we voor 1 miljard kilo minder voedselverspilling!

Naast de Verspillingsvrije Helden in deze foto-expositie, zijn er nog veel meer bedrijven en individuen die zich inzetten om voedselverspilling te verminderen.  Bij uitstek de ruim 90 stakeholders die zijn aangesloten bij Samen Tegen Voedselverspilling. Lees hier hun inspirerende verhalen.

Marente maakt een boodschappen­lijstje met verspillingsvrije recepten.

“Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik wat ik nog in huis heb en zoek daar lekkere recepten bij. Ik maak altijd een boodschappenlijstje. Dat is handig, want zo vergeet ik niets en koop ik geen dingen die ik niet nodig heb. En je bent sneller door de winkel heen.”

Marente Bouman, voormalig boerin en oma, uit Klarenbeek

Luister naar Marente’s tips

Letty wil dat íedereen kan genieten van voldoende gezond eten en drinken.

“Gezond eten en drinken moet beschikbaar zijn voor iedereen, geen enkel kind mag met een lege maag naar school. Doneren van overtollig voedsel aan de voedselbanken is één van de meest zinvolle manieren om voedselverspilling te voorkomen. Zo vindt voedsel dat verspild dreigt te worden toch nog zijn weg naar mensen die het nodig hebben.”

Letty Broere, voorzitter Voedselbank gemeente Druten

Alain helpt ondernemers om verspillingsvrij zaken te doen.

“Meer voedsel op meer land produceren gaat niet werken. In plaats daarvan moeten we waarde uit reststromen halen. Zo wordt onze voedselketen meer circulair. Dit is niet alleen noodzakelijk in de strijd voor het klimaat, maar vooral ook zakelijk slim. Ik wil ondernemers inspireren om verspillingsvrije helden te worden. Als bank kunnen we bedrijven uit de hele voedselketen bij elkaar brengen en duurzame impact maken.”

Alain Cracau, hoofd sustainable business bij Rabobank

Luister naar hoe Alain ondernemers helpt

Adriëlle streeft naar een verspillingsvrije avocado- en mangoketen.

“We zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen in onze keten om klanten te voorzien van de meest smaakvolle groenten en fruit. Het voorkomen van voedselverspilling start met kwaliteit. We werken met toegewijde telers aan optimale teelttechnieken. Hoe sterker het product, hoe kleiner de kans dat het later uitvalt. Avocado’s en mango’s krijgen een extra, plantaardige beschermlaag van Apeel, die het vocht in de vrucht langer vasthoudt. Dat verlengt de houdbaarheid met 50%. Producten die toch beschadigd raken doneren we aan de voedselbank of verwerken we tot bijvoorbeeld guacamole.”

Adriëlle Dankier, chief commercial officer bij Nature’s Pride

Adriëlle vertelt wat ze doen bij Nature’s Pride

Jolanda ziet kansen om de hele aardappel te benutten.

“Jaarlijks kopen wij zo’n 1,6 miljard kilo aardappelen in van onze telers in Europa. Met de hele keten – van veld tot vork – willen we die enorme aardappelberg zo optimaal mogelijk benutten. Van uitgesorteerde kleine aardappelen en stukjes ongeschikt voor friet maken we gedroogde aardappelvlokken. Daarnaast verkopen we steeds meer aardappelproducten met schil. Dit geeft meer smaak en voedingsvezel en zorgt voor minder verspilling. En omdat de schil er niet af hoeft – wat we doen in een stoomketel  – spaart dit tevens water, energie en CO₂-emissies.”

Jolanda Dings, sustainability leader bij Lamb Weston / Meijer

Jolanda vertelt over aardappelen volledig benutten

Tessy kookt met een maatje.

“Ik ga voor verspillingsvrij door mijn eten af te wegen. Rijst en pasta nemen tijdens het koken veel vocht op, waardoor het moeilijker te zien is hoeveel je ervan nodig hebt. Ik gebruik het Eetmaatje of een weegschaal om goed in te schatten hoeveel porties ik nodig heb, zodat ik niet teveel kook.”

Tessy Hick, onderzoeker en samenwonend, uit Wageningen

Bob haalt alles eruit wat erin zit.

“Een grootschalig antwoord geven op de enorme verspilling van reststromen verse groenten, dat is de missie van De Verspillingsfabriek. De fabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want talent verspillen, dat vinden wij ook zonde.”

Bob Hutten, oprichter van De Verspillingsfabriek

Bob deelt zijn visie op voedselverspilling

Ingrid haalt alles uit de kast en bakt cake met overrijpe bananen.

“Je keukenkastje, koelkast en vriezer zijn echte schatkisten. Vaak kom je al een heel eind met wat je nog in huis hebt. Leuk om je creativiteit op los te laten en om zonder voedsel te verspillen iets lekkers en gezonds op tafel te zetten.”

Ingrid van Rijen, foodblogger en moeder, uit Sint-Oedenrode

Nel gaat voor 0% waste en 100% taste.

“Ik kook vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont, van schil tot pit. Voedselverspilling gaat over de beslissingen die je op voorhand maakt. Bij al onze consumptie hoort vaak ook ‘bijvangst’: producten die erbij geproduceerd worden, maar waaraan weinig waarde wordt toegekend, zoals schillen of walnootgries. Vaak zijn dit verborgen juweeltjes, die veel smaak en het verrassende ‘wow’-effect hebben.”

Nel Schellekens, kop-tot-kont-chef bij Het Keunenhuis in Winterswijk

Nel vertelt over van-kop-tot-kont koken

Olaf helpt horecaondernemers om slim hun voedselverspilling te verminderen.

“Bij Orbisk ontwikkelden we de eerste volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor ter wereld. Met behulp van een slimme weegschaal, een camera en kunstmatige intelligentie kunnen restaurants precies meten wat er is weggegooid, wanneer en waarom. Met de data en analyses kunnen ze voorraden en porties optimaliseren. Door voedselverspilling terug te dringen, verbeteren horecaondernemers zowel rendement als duurzaamheid!”

Olaf van der Veen, mede-oprichter en CEO bij Orbisk

George verkoopt vers ingevroren brood en laat geen kruimel over.

“Veel mensen vriezen thuis hun brood al in. Door het, vers uit de oven, in de winkel ingevroren te verkopen, hoeft de supermarktbakkerij niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben. Zo blijft er aan het einde van de dag niets over én grijpen klanten nooit mis.”

George Verberne, franchisenemer supermarkt Wageningen

George deelt de oplossingen in zijn winkel

Geertje wil iedereen in beweging krijgen om producten te redden die anders verspild worden.

“Niemand wil eten verspillen, maar in elk bedrijf en in elk huishouden gebeurt het toch, iedere dag. Bij Too Good To Go dromen we van een wereld zonder voedselverspilling. Onze oplossing daarvoor is simpel en effectief: een app waarmee iedereen eten kan redden bij winkels in de buurt. Consumenten genieten van heerlijk eten, lokale ondernemers gooien minder eten weg én we dragen allemaal bij aan een wereld zonder verspilling.”

Geertje Zeegers, country manager bij Too Good To Go

Michiel weet hoe hij groente en fruit het beste kan bewaren.

“Ik koop precies wat ik nodig heb. Op de markt kies ik soms ook de minder mooie producten: die smaken net zo lekker! Thuis weet ik wat ik het beste op de fruitschaal of in de koelkast kan bewaren, zodat het langer vers blijft en ik er nog langer van kan genieten. En als ik toch iets overhoud, maak ik er soep of sap van, die ik invries voor later.”

Michiel van Zuijlen, ‘zero waste warrior’, uit Den Haag

Michiel deelt zijn tips als ‘zero-waste warrior’

VERSPILLINGSVRIJ MET DATA & TECHNOLOGIE

Op woensdag 13 oktober om 10:00 uur, in de Dutch Food Week, organiseert Samen Tegen Voedselverspilling de twaalfde Online Impactsessie met als onderwerp ‘Verspillingsvrij met data & technologie’. We nodigen naast onze stakeholders ook andere geïnteresseerden uit om hieraan deel te nemen.

VERSPILLINGSVRIJE WEEK

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije Week 2021.

X