HENRI

“Henri is de kok voor de chef. En Henri kookt eten met geweten. Duurzaamheid is namelijk niet íets wat we doen, maar alles wat we zíjn.”

Henri

Els van Olphen

Co-owner
 

ETEN MET GEWETEN

Eten met geweten, dat betekent niet alleen dat we geen rare E-nummers of aroma's toevoegen. Maar ook dat we bijvoorbeeld kijken naar de herkomst van ingrediënten. En goed omgaan met mens en natuur. En ook voedselverspilling is zo'n belangrijk onderdeel van ons bedrijf. Eten met geweten staat bij Henri voor verantwoorde, duurzame gerechten in de breedste zin van het woord.

Het wil zeggen dat we kijken naar leveranciers, waar we echte relaties mee aangaan en die net als wij een passie voor lekker eten hebben. Leveranciers die we zo dichtbij mogelijk zoeken, zodat er zo min mogelijk kilometers - foodmiles - gereden hoeven te worden. Zo schaden we het milieu het minst. Bovendien ligt ons hart bij duurzame ingrediënten, zoals restroom groenten. Maar ook diervriendelijk vlees, dus proberen we zoveel mogelijk biologisch of Beter Leven vlees te gebruiken. Waarbij we, om verspilling tegen te gaan, met de leverancier kijken naar een zo optimaal mogelijke vierkantsverwaarding van het dier.

Ook vinden wij dus dat onze gerechten zo puur mogelijk horen te zijn. Dus geen rare toevoegingen en chemicaliën die niet thuis horen in eten. Op onze producten vind je daarom de gebruikte ingrediënten op de voorkant van de verpakking. En daarnaast kijken we altijd naar de voedingswaarden. Dus geen lege calorieën leveren, eten moet voeden, niet vullen.

Eten met geweten is ook: zorgen dat er geen geproduceerde producten verspild worden. En natuurlijk zorgen dat anderen, die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen, óók kunnen genieten van lekkere en gezonde gerechten, dus steunen we een aantal dappere organisaties. Dit doen we bijvoorbeeld door producten die tegen THT lopen en niet meer verkocht kunnen worden te doneren aan de Voedselbanken, Stichting Broodnodig van Pater Poels en Het Leger des Heils.

 

DUURZAAMHEID IN HET DNA

Duurzaamheid zit in ons DNA; het niet verspillen van voedsel is verweven in onze bedrijfsvoering, van het begin tot het eind.

Ingrediënten
Voor meerdere groenten gebruiken we reststroom. Bijvoorbeeld tomaten: bij cherrytomaten worden de tomaatjes die aan de tros het dichtstbij de stam groeien, het eerste rijp. Dus deze worden vaak van het trosje verwijderd omdat de onderste tomaatjes daar veel langer over doen. Deze overrijpe tomaatjes werden door de kweker vergist; nu maken wij er een heerlijke soep van. Voor het gebruik van restroom groenten maken we goede afspraken met de telers en kwekers, zodat we ervoor zorgen ook dat we die restroom op kunnen schalen indien nodig.

Voor vlees kijken we met de leverancier naar een zo goed mogelijke vierkantsverwaarding. Zo kan bijvoorbeeld Eco Fields zijn entrecotes en biefstukken prima kwijt in de horeca, maar nekken bijv. zijn moeilijk te verwaarden. Voor ons prachtig vlees om mooie stoverijen mee te maken.

 

 
 

DUURZAAMHEID IN HET DNA

Productie
In productie zijn medewerkers zich terdege bewust van hun eigen invloed op verspilling. Er wordt dan ook altijd vanuit de vloer meegedacht hoe dit beter kan en dan ook direct doorgevoerd. Is er toch waste vanuit productie, dan wordt deze duurzaam verwerkt, bijv. tot biomassa.

Producten
Producten die niet meer verkocht kunnen worden, worden verkocht via Too good to go, weggegeven aan de Voedselbank, Stichting Broodnodig of Het Leger des Heils. Er wordt nooit iets weggegooid.