In de pers

 

Voedselverspilling in het nieuws

Om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het nieuws over Samen Tegen Voedselverspilling en haar stakeholders, delen we graag de berichtgeving op het gebied van vermindering van voedselverspilling. Berichten van de pers, het journaal, interviews gelinkt aan Samen Tegen Voedselverspilling, haar stakeholders en het team; je vindt het op deze pagina.

 

NRC - ‘Verspillingsvrije voedselketen moet bovenaan klimaatagenda’

Het NRC publiceerde een uitgebreid opiniestuk, geschreven door Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. “Voedselverspilling levert een forse bijdrage aan klimaatverandering. Oplossingen zijn bekend. Nu is de tijd van doorpakken,” schrijft hij onder meer.

Vroege Vogels BNNVARA

In deze uitzending ging Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, in gesprek met BNNVARA over de impact van voedselverspilling op het klimaat. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste manieren om de wereldwijde uitstoot van CO2 tegen te gaan. Hij pleit voor een duurzamer en meer circulair voedselsysteem.

BNR NIEUWSRADIO - PODCASTSERIE 'VOEDING VAN MORGEN'

Voor de podcastserie ‘Voeding van morgen’ van BNR Nieuwsradio ging Maud Schreurs in gesprek met Toine Timmermans. Welke oorzaken liggen ten grondslag aan voedselverspilling, wat zijn oplossingen en hoe krijg je consumenten in beweging? Ook George Verberne, supermarktondernemer van Jumbo, en Olaf van der Veen, co-founder en CEO van Orbisk komen aan het woord. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Unilever.

1200x675podcast banner extern-voeding_van_morgen_v2

Terugblik op de Verspillingsvrije Week in 2020

De Verspillingsvrije Week 2020 (1-7 september) was een groot succes. Samen hebben we heel veel voedsel van de afvalbak weten te redden. Van acties in supermarkten tot themadagen op scholen en kooksessies. Mensen thuis gingen aan de slag met uitdagende challenges en kookten al hun restjes op.

Nationale Aardappelberg Dag

Op zaterdag 27 juni verschenen op 12 locaties in Nederland aardappelbergen. Door de weggevallen vraag naar friet vanuit horeca, festivals en export waren enorme aardappeloverschotten ontstaan. Consumenten konden aardappels komen scheppen om zo een steentje bij te dragen. 

De aardappels zouden anders worden verwerkt tot bijvoorbeeld biogas of veevoer, een lagere verwaarding dan voedsel volgens de Ladder van Moerman. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is soms lager dan de kostprijs. Dat benadeelt niet alleen de boer, maar leidt ook tot honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Initiatiefnemers Jur Jacobs en Slow Food Youth Network lieten dit niet zomaar gebeuren en zorgden ervoor in samenwerking met Stichting Samen Tegen VoedselverspillingToo Good To Go en vele lokale partners dat een deel van de landelijke overschotten toch bij de consument terechtkwam voor een eerlijke prijs.

Weet het verschil tussen THT en TGT

Wist jij dat je aan de letters THT en TGT af kan lezen of een product na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog eetbaar is of niet? Sommige producten hoeven namelijk niet direct de afvalbak in. Uit een onderzoek het Voedingscentrum blijkt dat meer dan de helft van Nederland het verschil tussen deze twee houdbaarheidstermen niet kent. Toine Timmermans geeft uitleg bij NPO 1.

Vermindering voedselverspilling in de horeca

Jaarlijks worden er zo’n 83 miljoen borden eten weggegooid in de Nederlandse horeca. De oorzaak daarvan ligt bij de gast én in de keuken. Kan dat anders? En zo ja, hoe?

Je luistert het in deze podcast, waar Rachel van de Pol, hoofdredacteur van Sublime, in gesprek gaat met Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jos Klerx, sectorspecialist horeca bij de Rabobank en Malou van der Burgt, Operations Coördinator bij Event Hotels om antwoord te krijgen op deze vragen.

De Circulaire Podcast

In de derde De Circulaire Podcast van stakeholder Milgro spreekt Erik Hoeksema met Toine Timmermans over voedselverspilling als ketenprobleem, en bekijken ze oplossingen op het niveau van de consument, de supermarkt én de teler.

VERSPILLINGSVRIJ MET DATA & TECHNOLOGIE

Op woensdag 13 oktober om 10:00 uur, in de Dutch Food Week, organiseert Samen Tegen Voedselverspilling de twaalfde Online Impactsessie met als onderwerp ‘Verspillingsvrij met data & technologie’. We nodigen naast onze stakeholders ook andere geïnteresseerden uit om hieraan deel te nemen.

VERSPILLINGSVRIJE WEEK

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije Week 2021.

X