Online Impactsessies

Om jou op de hoogte te houden van de initiatieven van Samen Tegen Voedselverspilling en haar stakeholders, ontwikkelingen op het gebied van het verminderen van voedselverspilling, en de gemaakte impact in het land, creëren we informatieve, inhoudelijke podcasts en video’s met diverse sprekers en thema’s. Of het nu een terugblik is op onze Online Impactsessies of een discussie over actuele onderwerpen rondom voedselverspilling, wij delen de bijzondere gesprekken en inzichten op deze pagina.

 

Live uitzending:
'Samen Tegen Voedselverspilling Aan Tafel'

Een beter klimaat begint bij verspillingsvrij. Welke grote uitdagingen spelen er nog in de keten om vóór 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen? Hoe verspillingsvrij zijn Nederlandse supermarkten en wat zeggen de nieuwste cijfers? Hoe werken we aan een ‘mindshift’ onder consumenten om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren? En wat moeten overheid en politiek doen voor de transitie naar een circulair voedselsysteem? Anita Scholte Op Reimer (Albert Heijn), Gerda Feunekes (Voedingscentrum), Evi Vet (VN-jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel), Hanneke van Ormondt (Urgenda) en Toine Timmermans (Samen Tegen Voedselverspilling) gaan met elkaar in gesprek, onder begeleiding van Paul van Liempt. Mede mogelijk gemaakt door Change Inc.

ONLINE IMPACTSESSIE 12:

'VERSPILLINGSVRIJ MET DATA & TECHNOLOGIE'

Als het gaat om voedselverspilling, is er nog veel winst te behalen door meer gebruik te maken van data en technologie. Door meer inzicht te vergaren in de daadwerkelijke cijfers en (nieuwe) technologieën toe te passen in de voedselketen, worden we steeds meer verspillingsvrij. Onder leiding van Sanne Stroosnijder (business developer Samen Tegen Voedselverspilling) en Toine Timmermans (directeur Samen Tegen Voedselverspilling) gingen David Kat (Wasteless), Ard van de Kreeke (GROWx), Thomas Luttikhold (Wastewatchers), Marco Snikkers (OneThird), Peter van Tilborg (Orcado), Olaf van der Veen (Orbisk) en André Vriens (EyeOn) met elkaar in gesprek.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 11:
'VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2021'

Marjolijn Schrijnen (manager Actielijn Consumenten Activatie) geeft een korte toelichting over de opzet van de week en de invulling van de kick-off op dinsdag 7 september. Daarna gaat Toine Timmermans (directeur Samen Tegen Voedselverspilling) in gesprek met Maarten de Leng (Verspilling is Verrukkelijk), Anniek Mauser (Unilever),  Paul Peeters (Buurtbuik), Jens Gronheid (Albert Heijn) en Rémon Dammers (Gemeente Den Haag). Zij vertellen waarom hun organisaties deelnemen aan de week en welke activiteiten zij gaan organiseren.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 10:

'VERSPILLINGSVRIJ OP DE POLITIEKE AGENDA: SAMEN NAAR MEER IMPACT'

Onder leiding van Philip den Ouden (voorzitter Samen Tegen Voedselverspilling), laten Cees-Jan Adema (directeur FNLI), Henk Flipsen (directeur Nevedi) en Marc Jansen (directeur CBL) het geluid vanuit de voedselketen tijdens de sessie horen. Daarnaast duidt Eric van der Sommen, Raad voor de Dier- en Plantengezondheid en Duurzame Voedselproductie, het Brusselse perspectief.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 9: 'NIET-FINANCIËLE INFORMATIE: IMPACT EN EURO'S'

Tijdens deze sessie gaan Niels Dijkman, programmamanager bij Samen Tegen Voedselverspilling, en Marcus Looijenga, Director Sustainability bij PwC, in gesprek over de mogelijkheden en verplichtingen bij de externe verslaglegging van duurzaamheidsinformatie. Hierbij wordt ingezoomd op het rapporteren over voedselverspilling.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 8: 'VOEDSELVERSPILLING, KLIMAAT EN BROEIKASGASUITSTOOT'

Tijdens deze sessie gaat Sanne Stroosnijder, Business Development Manager bij Samen Tegen Voedselverspilling, samen met Jan Broeze en Heike Axmann van Wageningen Food & Biobased Research, in gesprek over de relatie tussen voedselverspilling, klimaat en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 7:
'SPELREGELS VERANDEREN'

Tijdens deze sessie gaat Niels Dijkman, Programma Manager bij Samen Tegen Voedselverspillingsamen met Hilke Bos-Brouwers, Senior Scientist & Project leaderbij Wageningen Food & Biobased Researchin gesprek met diverse coalitiepartners over ‘Spelregels Veranderen’.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 6: 'VERPAKKEN IS NUTTIG EN NODIG'

Tijdens deze sessie gaat Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling, in gesprek met Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Ulphard Thoden van Velzen, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) over het thema van het project ‘Verpakken versus Verliezen’. Een project van WFBR, KIDV, CBL, FNLI, GroentenFruit Huis, NRK en Samen Tegen Voedselverspilling.

 

IMPACTSESSIE 5: 'KICK-OFF VERSPILLINGSVRIJE WEEK'

In deze Online Impactsessie starten we gezamenlijk de Verspillingsvrije week en gaat Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, in gesprek met een aantal partners van de Verspillingsvrije week. Tevens deelt minister Carola Schouten haar tips om verspilling tegen te gaan.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 4: 'VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2020'

Tijdens deze sessie gaat Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling, in gesprek met Marjolijn Schrijnen, manager Actielijn Consument van Samen Tegen Voedselverspilling, over de Verspillingsvrije week 2020, die dit jaar plaatsvindt van 1 tot en met 7 september. Wat is het doel van de week, wat gaat er gebeuren, welke middelen zijn er beschikbaar en welke partijen doen er allemaal al mee? Een aantal partners vertellen hoe zij in actie komen tijdens de week. Met als doel om met elkaar deze week tot een groot succes te maken.

 

ONLINE IMPACTSESSIE 3:
'CONSUMENTENGEDRAG TIJDENS COVID-19'

Tijdens deze sessie vertellen Gertrude Zeinstra, onderzoeker Wageningen University & Research, en Corné van Dooren, Expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, over de resultaten van hun onderzoek naar effecten van COVID-19 maatregelen op voedselverspilling bij de consument thuis.

 

IMPACTSESSIE 2: 'DE IMPACT VAN COVID-19 OP VOEDSELBANKEN'

Tijden deze sessie ging Toine Timmermans in gesprek met Tom Hillemans, vice-voorzitter van Voedselbanken Nederland, en Eppo Bruins, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, over de dynamiek in de afgelopen periode en de langere termijneffecten van de COVID-19 crisis en de daaropvolgende economische crisis en behoeftes van de Voedselbanken.

 

Impact Sessie 1 'Het topje van de aardappelberg'

Tijdens deze sessie vertelt Lianne de Bie, directeur van het Slow Food Youth Network, over de symbolische aardappelberg in de strijd tegen voedselverspilling.