De afgelopen weken zijn vanuit verschillende sectoren veel mooie en creatieve ideeën ontstaan om door de COVID-19 crisis heen te komen én voedselverspilling tegen te gaan.
Door de coronacrisis zijn er heel veel aardappelen over. Daarom heeft Brancheorganisatie Akkerbouw samen met Doordacht een Benefrietactie opgezet.
In samenwerking met verschillende organisaties heeft Boerschappen maaltijdboxen samengesteld en een Drive Thru geopend om boeren en bedrijven te helpen die te maken hebben met voedseloverschotten.
https://boerschappen.homemadechefs.nl/maaltijd-boxen
Diverse horecaleveranciers zijn het non-profit platform etenover.nl gestart zodat horecaleveranciers toch nog hun onverkochte voorraden kunnen verkopen.
Vanuit de groenten- en fruitsector zijn veel initiatieven ontstaan. Om elkaar te blijven inspireren heeft het GroentenFruit Huis initiatieven van hun leden verzameld op hun website.
https://groentenfruithuis.nl/coronavirus/wat-doen-onze-leden
De Verspillingsfabriek heeft het initiatief ‘Heel Veel Soeps’ gelanceerd. Een pakket met smaakvolle soepen waarmee je andere mensen blij maakt én verspilling tegengaat.
https://webshop.deverspillingsfabriek.nl/
Ook vanuit de horecabranche zijn veel initiatieven ontstaan. Om de horecabranche nog meer te verbinden in deze tijd, heeft de Horecava een verzamelplaats gemaakt voor al deze initiatieven.
https://www.horecava.nl/nieuws/corona-hulp/
Met een aantal lokale Amsterdamse ondernemers heeft Instock ‘Support Your Locals’ opgezet. Via supportlocals.nl kun je een boodschappenbox bestellen met lokale producten.
Met horeca, bedrijfsrestaurants en scholen als belangrijkste afnemers lag de productie bij Koeckebackers zo goed als stil. Door het opzetten van een webshop kwam er steun van alle kanten en konden de bakkers weer aan het werk.
https://koeckebackers.nl/noodkreet/
Via het platform van NoFoodWasted kun je eenvoudig producten aanbieden en verkopen aan consumenten uit de regio. De klant komt de producten ophalen.
Een aantal Bossche producenten hebben de handen ineen geslagen en presenteren elke week een nieuw pakket met ambachtelijke en lokaal gemaakte producten uit en voor ’s-Hertogenbosch en omstreken.
https://www.proeflokaallekker.nl
Met het initiatief ‘Rabo &Co’ deelt Rabobank bijzondere verhalen van mensen die naar elkaar omkijken en de handen ineenslaan om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/raboenco/
Via het platform ´Kies lokaal. Juist nu’ vind je een overzicht van initiatieven om lokale ondernemers te steunen, ingedeeld per provincie.
https://slowfood.nl/kieslokaal/Super Market is een online marktplaats waar je terecht kunt voor producten van horecaleveranciers. De marktplaats is opgericht om zowel horecaondernemers als toeleveranciers te steunen.
Too Good To Go heeft het initiatief ”Steun lokaal. Afhalen, zo voor elkaar!” gelanceerd. Sinds 24 maart wordt het Too Good To Go-platform tijdelijk opengesteld voor reguliere afhaalmaaltijden.
https://toogoodtogo.nl/nl/press/releases/steun-lokaal
Veel ondernemers die aangesloten zijn bij het platform Verspilling is Verrukkelijk zijn voor een groot deel afhankelijk van de omzet afkomstig van cateraars, horeca en speciaalzaken. Door de coronacrisis is de omzet vanuit deze kanalen gedeeltelijk weggevallen. Om ook na de crisis voedsel te kunnen blijven redden van de verspilling is het platform een landelijke crowdfunding gestart
Koop of doneer een box vol met lekkere producten gemaakt van ingrediënten die anders verspild zouden worden.
https://crowdaboutnow.nl/campagnes/verspillingisverrukkelijk
De Voedselbanken Nederland zijn een campagne gestart met de naam ‘Stay safe en geef’ (#staysafeengeef). Via deze campagne wordt om financiële steun gevraagd zodat de voedselbanken mensen kunnen blijven helpen die het nu extra nodig hebben.
https://www.voedselbankennederland.nl/steun-ons/steun-voedselbank-donatie/