Input nieuwsberichten
21 april 2020levensmiddelenindustrie
7 mei 2020SAMEN MAKEN WE NEDERLAND #VERSPILLINGSVRIJ
Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen, maar er is nog veel winst te behalen. Overal in Nederland komen we in actie tegen voedselverspilling en ook jij kunt meehelpen. Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee. Wist je al dat je €120 per jaar kunt besparen door minder te verspillen? Becky heeft allerlei slimme tips voor je. Als we samen in actie komen, dan maken we Nederland steeds meer #verspillingsvrij. Doe je ook mee?
Foodsharing groepen
Hoe handig zou het zijn als iedereen een foodsharing groep bij hem of haar in de buurt kan opzoeken. Zero Waste Nederland heeft inmiddels al meer dan 145 groepen (letterlijk) in kaart gebracht, waar je lokaal terecht kunt om een teveel gekookte maaltijd aan te bieden of af te halen.
Bekijk alle locatiesGFT-afval scheiden
Je kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Graten, botten en schillen kun je in de GFT-bak doen. Weet jij eigenlijk wat er nog meer in de GFT-bak mag? Bekijk de
wel/niet-lijst om te zien hoe je deze afvalbak juist gebruikt.
Word bewaar wijzer
Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken (de koelkast, vriezer of voorraadkast)? En hoe herken je bederf? In de
online Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Inclusief een omschrijving hoe je bederf kunt herkennen. Op
www.veggipedia.nl staat het bewaaradvies van alle groente en fruitsoorten.
Invriezen: lekker voor later
Bakjes zijn je beste vriend
Als je restjes goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Bewaar het in afgesloten bakje of trommel om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven. Zo weet je precies hoe lang het nog goed is!
Houdbaarheidsdatums
Wist je dat er 2 houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot – dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. En Te Gebruiken Tot – dit staat op producten die zeer bederfelijk zijn. De datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten.
Lees meerMeten is weten
Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen zoals een weegschaal, koffiekopje of het
Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven. Bekijk
hier hoeveel je per persoon nodig hebt.
Kook je koelkast leeg
Maak een gerecht met ingrediënten uit je koelkast, vriezer en/of voorraadkast die als eerste op moeten. Of roep een vaste restjesdag uit, bijvoorbeeld Verspillingsvrijdag! Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waarin restjes tot hun recht komen, denk aan een omelet, soep, een roerbakgerecht, salade of quiche.
Meer restjes inspiratie.Eten over? Delen!
Te veel gekookt? Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Dit is ook mogelijk via de website
www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen.
Voorraad op orde
Voor je boodschappen gaat doen, check in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, handig voor in de supermarkt!
Bespaar met je boodschappenlijstje
Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.
Tips voor boodschappenlijstjes.#verspillingsvrij boodschappen doen
Verspilling voorkomen begint bij je boodschappen. Als je goed voorbereid naar de winkel gaat, koop je precies op maat, maar ook in de supermarkt kun je op dingen letten om voedselverspilling te verminderen.
Tips voor in de supermarkt.Maaltijd op maat
Een boodschappenpakket met verse en gevarieerde producten inclusief recepten is helemaal van deze tijd. En doordat het is afgestemd op jouw huishouden, blijf je minder met restjes zitten. Er zijn steeds meer aanbieders van dit soort maaltijdboxen.
Verspillingsvrije coach
Een effectieve manier om minder te verspillen is door te meten hoeveel je weggooit. Met de Verspillingsvrije Coach app zie je hoeveel je (vaak onbewust) verspilt, maar ook welke producten dit zijn.
Meer informatie over de Verspillingsvrije Coach.
Contronics Dry Misting
9 september 2019Educatie
9 september 2019
Interventies (tools) voor medewerkers en klanten
Hoe kan je als bedrijf of organisatie jouw klant of medewerker helpen om thuis minder voedsel te verspillen?
De consument maakt de hele dag keuzes op het gebied van voeding. Voedselverspilling kan op elk van die keuzemomenten ontstaan, maar juist ook worden voorkomen. Er zijn tools en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Samen Tegen Voedselverspilling heeft een overzicht gemaakt van deze customer journey en tools die hierbij kunnen helpen. In deze afbeelding staan voorbeelden van interventies genoemd, kijk voor hier complete overzicht van interventies/tools.
Verspreiden van hulpmiddelen en tips
Veel bedrijven en organisaties gaan de strijd tegen voedselverspilling al aan, door het verspreiden van materialen en tips. Enkele voorbeelden:
- Rabobank heeft op verschillende locaties Eetmaatjes uitgedeeld aan klanten.
- Bij Albert Heijn kunnen klanten gratis Koelkaststickers meenemen.
- Sligro deelde restjesrecepten in het magazine rond de kerstdagen.
- Verschillende supermarkten houden spaaracties met bewaarbakjes.
Hulpmiddelen en tips kun je bijvoorbeeld verspreiden via de website, op social mediakanalen, via spaaracties, in kerstpakketten of tijdens evenementen. Heb je interesse? Stuur dan een e-mail met je verzoek of vraag naar
office@samentegenvoedselverspilling.nl. Wij helpen je graag verder.
Onderzoek
Wij zijn constant bezig met het onderzoeken van interventies die ingezet worden op verschillende plekken en onder verschillende doelgroepen. Dit doen we om nog beter inzicht te krijgen in wat werkt om verspilling te verminderen. Heb je een goed idee voor een nieuwe interventie om verspilling tegen te gaan? Of wil je onderzoeken hoe jouw klanten of medewerkers een hulpmiddel waarderen of gebruiken? Neem dan
contact met ons op.
Samen zorgen we dat Nederland #verspillingsvrij gaat eten, doet jouw bedrijf al mee?