Effectiviteit ‘Eerst op tape’

14-05-2024
Consumenten
Nieuws
Feiten & cijfers
Oplossingen & adviezen

Mensen die ‘Eerst op tape’ gebruikten, zijn gemiddeld 28% minder voedsel gaan verspillen.

Afgelopen editie van de Verspillingsvrije Week lanceerden we samen met het Voedingscentrum de ‘Eerst op tape’. Een rolletje tape wat je kunt plakken op een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die als eerst op moeten. Ook kun je er bakjes en losse verpakkingen mee beplakken. Zo weet iedereen in het huishouden welk eten en drinken als eerst op moet en kun je voedselverspilling voorkomen.

Onderzoek

Het effect van de ‘Eerst op tape’ is onderzocht door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Voedingscentrum. Dat deden zij door 140 personen twee weken lang de tape te laten gebruiken en hen voor en na deze periode te laten meten hoeveel eten zij weggooiden. Daaruit blijkt dus dat de ‘tape-plakkers’ gemiddeld 28% minder voedsel verspilden.

Op jaarbasis kan dit heel veel voedselverspilling schelen, aangezien de gemiddelde Nederlander thuis 33,4 kilo eten weggooit per jaar.

Ook 'Eerst op tape' plakken?

Wil je een grote oplage tapejes verspreiden tijdens de Verspillingsvrije Week in september? Neem dan contact met ons op via week@samentegenvoedselverspilling.nl.

Verspillingsvrije Week

Wil je meer informatie over de Verspillingsvrije Week die dit jaar plaatsvindt van 9 tot 15 september, kijk dan hier: https://samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrijeweek