Verminder voedselverspilling in je bedrijf door gedragsverandering

Primaire Sector
Handel & logistiek
Voedselverwerking
Retail
Groothandel
Out-of-home
Oplossingen & adviezen

Bron foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com.

Het verspillen van voedsel gebeurt vaak onbedoeld en onbewust als optelsom van verschillende gedragingen van mensen rondom voedsel. Bijvoorbeeld tijdens het inkopen, het verwerken en het bewaren. Dit gebeurt in de hele keten. Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben in het EU project REFRESH het ‘Gedragsmodel Voedselverspilling’ ontwikkeld. Bedrijven kunnen dit model, samen met een handige checklist en het ‘Wiel van Gedragsverandering’, toepassen als hulpmiddel om voedselverspilling te verminderen.

Twee wetenschappelijk onderbouwde stappen helpen je verder
In stap 1 helpt het Gedragsmodel Voedselverspilling bedrijven om het gedrag van collega’s, klanten en samenwerkingspartners te begrijpen bij projecten tegen voedselverspilling. Aan de hand van een handige checklist weet het bedrijf aan welke knoppen het moet draaien om een project tegen voedselverspilling binnen de organisatie tot een succes te maken. Vervolgens laat het ‘Wiel van Gedragsverandering’* in stap 2 zien welke acties het bedrijf kan inzetten om het gedrag te veranderen zodat er minder voedselverspilling plaatsvindt.

Ga aan de slag in je bedrijf
Ben je op dit moment bezig met het verminderen van voedselverspilling binnen jouw bedrijf? Check dan of aan alle onderdelen uit het Gedragsmodel Voedselverspilling is gedacht. Download hieronder het document met de twee stappen, inclusief de wetenschappelijke modellen en de checklist.

*Bron: Michie, Susan, Lou Atkins, and Robert West. ‘The behaviour change wheel: a guide to designing interventions.’ (2014): 146.