De live-uitzending Samen Tegen Voedselverspilling Aan Tafel op 14 maart gemist? Deze is hier nu terug te kijken!
Te gast waren Anita Scholte Op Reimer (Albert Heijn), Gerda Feunekes (Voedingscentrum), Evi Vet (VN-jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel), Hanneke van Ormondt (Urgenda) en Toine Timmermans (Samen Tegen Voedselverspilling), onder begeleiding van Paul van Liempt. De uitzending is mede mogelijk gemaakt door Change Inc.
Inhoudelijk kwam er veel aan bod: van verspillingsvrije acties en de nieuwste cijfers door supermarkten, tot positieve consumentencampagnes op basis van gedragsinzichten. En van een bevlogen pleidooi om jongeren te betrekken, tot een politieke oproep voor een circulair voedselsysteem.
Ook de relatie tussen de Oekraïne-oorlog en voedselverspilling kwam ter sprake. Toine Timmermans: “Ons voedselsysteem is direct gekoppeld aan ons energiesysteem. Als energie duurder wordt en grondstoffen mogelijk schaarser, dan hoop je dat mensen voedsel meer waarderen. De economische, sociale en duurzaamheidskant komen samen rondom dit vraagstuk. Hoe verspillen we minder geld? Hoe zorgen we ervoor dat voedsel terecht komt bij mensen die het nodig hebben? En hoe pakken we klimaatverandering aan door geen energie en grondstoffen meer te verspillen?”
Na de urgente zorgen die Evi Vet uitte namens de jongere generatie en de politieke oproep van Hanneke van Ormondt dat ook de overheid in actie moet komen, bevestigt Timmermans dat versnelling nodig is: “Onze aanpak voor een duurzamer voedselsysteem moet structureel worden. Als we echt minder willen verspillen, wereldwijd, moeten we mínder produceren om evenveel en zelfs meer monden te voeden. Dus effectiviteit in plaats van efficiëntie en hoogproductief, al kost dat meer moeite. Ook ministeries kunnen breder en meer integraal naar dit soort circulaire vraagstukken kijken.”