Krokante snacks van ‘imperfecte’ groenten en fruit

Saskia van der Laan (rechts), manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling, reikt de voucher uit aan Florus Zwartbol van Floor Foods.

Floor Foods ontvangt voucher tegen voedselverspilling

Veel geoogste groenten en fruit hebben niet de gewenste vorm en noemen we ‘lelijk’ of ‘buitenbeentjes’. Floor Foods verwerkt deze uiterlijk imperfecte maar verder uitstekende producten tot hartige snacks onder het merk Snaqs. Via een uniek proces, waarbij de groenten en fruit op een lage temperatuur vacuüm worden gefrituurd, maakt het Zeeuwse bedrijf krokante boontjes, radijs, bloemkool en aardbeien. Om deze techniek, die ontwikkeld is in Azië, in Nederland toe te passen met lokale reststromen, ontvangt Floor Foods een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Florus Zwartbol, eigenaar van Floor Foods: “Sinds drie jaar importeren we innovatieve snackproducten uit Azië, die we verkopen via diverse Europese retailers. Nu we verzekerd zijn van afzet, investeren we in een lokale productielijn om snacks te maken van reststromen groenten en fruit uit Zeeland en Brabant. Doel is om het eerste jaar 600 ton groenten en fruit te verwerken en binnen drie jaar 3000 ton. Zo voorkomen we voedselverspilling, bieden we boeren en telers een fatsoenlijke prijs en werken we aan bewustwording onder consumenten door het verhaal op onze verpakking te vertellen.” 

Vouchers tegen voedselverspilling

Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Inschrijven Nieuwsbrief

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief.

X