Op 20 april is de winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling bekendgemaakt. De jury koos unaniem voor Fiber Up van de studenten MBO voeding & kwaliteit/technologie van het Lentiz LIFE College. De studenten bedachten een oplossing voor de reststromen van amandelvellen voor opdrachtgever Royal Steensma.
Fiber Up is een product gemaakt van de velletjes van amandelen, een reststroom van Royal Steensma. De velletjes van de amandelen worden verwerkt tot een vezelrijke, nutritionele pasta. Het is een halffabricaat dat toepasbaar is in allerlei producten. Bij dit project is met name de toepasbaarheid onderzocht voor de productie van knijpfruit, bagels, brood, koekjes, smoothies en ijs. Fiber Up verhoogt de voedingswaarde van deze producten.
Er waren lovende woorden van de vakjury: “Aan de presentatie van dit team is veel aandacht besteed. Je ziet dat dit team het Design Thinking-proces goed heeft doorlopen. Het team heeft veel producten uitgeprobeerd. Uiteindelijk is er gekozen voor een halffabricaat als eindproduct; een vezelrijke pasta die in allerlei producten verwerkt kan worden. Een halffabricaat heeft als voordeel dat het breed inzetbaar is. Daarmee is de impact van de gekozen oplossing potentieel groot. Tegelijkertijd speelt de oplossing ook in op de gezondheid van mensen; met de pasta kun je vezels toevoegen aan diverse producten, essentieel voor een goede werking van het darmstelsel. Tot slot heeft het team ook onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van het product door diverse technieken uit te proberen en komt het team met een gedegen advies voor de houdbaarheid van het eindproduct. De jury ziet in Fiber Up een haalbaar concept dat ook in de praktijk goed uit te voeren is.”
“We hebben onder andere geleerd realistisch na te denken bij het bedenken van producten; of het relevant is en of iemand het daadwerkelijk zo zou willen kopen”, aldus het team. “Ook hebben we geleerd hoe in dit proces om te gaan met de Ladder van Moerman en het verbruik van een product. We moesten ‘omdenken’, omdat bepaalde oplossingen te veel energie kostten – en dus geld -, waardoor we andere stappen moesten zetten. We hebben geleerd hoe we verschillende manieren van houdbaarheid kunnen toepassen op ons product en zijn erachter gekomen dat door middel van verhitten, zout toevoegen en vacumeren, het product langer houdbaar blijft. Door middel van een cursus hebben we bovendien meer geleerd over fermentatie en hoe dit thuis toe te passen is, en op ons vezelproduct.”
Judy van Haaster, coördinator R&D Steensma Vlaardingen: “We zijn enorm geïnspireerd door de ideeën en oplossingen die de studenten hebben aangedragen. De amandelvellen zijn voor ons momenteel een reststroom die in de biovergister belandt en wordt dus niet als voedsel benut. Terwijl het wél een voedselrestroom is, en nog gezond ook. We zijn dan ook van plan om de vellen als pasta te vermarkten, als vezelproduct voor allerlei toepassingen: brood, knijpfruit, koekjes, smoothies, et cetera en zien hier zeker een markt in. We zijn onder de indruk van de samenwerking met de studenten en de kwaliteit van de begeleiding. Een prachtige samenwerking met een veelbelovend resultaat. Het is ieder bedrijf of organisatie aan te bevelen om mee te doen aan deze challenge.”
Studenten van de opleidingen zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer en leidinggevende keuken werkten samen aan de oplossing voor een tweede leven voor oud brood en reststromen van brood. Bij de jury viel meteen de film van dit team op; die oogde zeer professioneel. De presentatie gaf mooi weer wat het proces is geweest dat het team heeft doorlopen. Het team heeft slim aangesloten bij een bestaand evenement en een diner verzorgd dat is gemaakt van kliekjes. Het team heeft laten zien dat je van kliekjes haute cuisine kunt maken. Een waar feestmaal, inclusief een lekker biertje. Een waardevol inzicht voor de gasten, onder meer restaurateurs. Het zet mensen aan tot nadenken en spoort aan om anders naar voedsel en voedselverspilling te kijken.
Studenten van de opleiding Voeding en Welzijn van Yuverta wonnen de derde prijs met een oplossing voor de reststromen van paprika voor het bedrijf Natuurlijk Tomaat. Er zijn hiervoor verschillende humusrecepten bedacht.
Zoals ieder jaar werd de livestream gepresenteerd door de winnaars van het voorgaande jaar. Toen won Lentiz LIFE eveneens de challenge, met de Wasabi Kroket. Studenten Manouck van der Plaat en Erwin Triel van Lentiz LIFE College presenteerden met veel enthousiasme deze editie, waarbij hun school wederom tot winnaar werd uitgeroepen.
Alle genomineerden zijn te zien op het Youtubekanaal van deze challenge.
Ga voor meer informatie naar www.mbo-challenge.nl
De MBO Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Coöperatie DOON U.A., Centrum Innovatief Vakmanschap (CIV) Groen, Groen Kennisnet, Groenpact, Jong Leren Eten, Wij zijn Katapult, Coöperatie Leren voor Morgen, NH food (Greenport Noord-Holland Noord), Samen Tegen Voedselverspilling, Topsector Agri & Food en Yuverta.