Lidl

"Als kostenbewuste zeer efficiënte organisatie houden wij niet van verspilling. Toch wordt er van boer tot bord te veel voedsel verspild. Als supermarkt zien we onze rol om te helpen bij het tegen gaan van voedselverspilling in de keten. Daarom zijn we op weg naar halveren van voedselverspilling. Uiteraard kunnen we dat niet alleen. Samenwerken is nodig in de gehele keten om verspilling echt tegen gaan. Daarom werkt Lidl samen met verschillende partners en zijn we aangesloten bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. "

Lidl

Quirine de Weerd

Manager Corporate Social Responsibility & Relations
 

Maatregelen tegen voedselverspilling

Als efficiënte en kostenbewuste organisatie houden wij van nature niet van verspillen. Daarom stemmen we vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af en zoeken we naar een nieuwe bestemming voor het voedsel dat we desondanks toch nog overhouden in onze winkels. Ons doel is om voedselverspilling met 50% te verminderen in 2030. Dit doen we door te voorkomen dat er voedsel overblijft en door alles wat toch overblijft een bestemming te geven. Daarbij zoeken we altijd eerst naar een oplossing voor menselijke consumptie. Zo verkopen we met Verspil Mij Niet producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten voor een klein prijsje, doneren we groente en fruit aan de Voedselbank en zamelen we overgebleven brood apart in zodat het tot veevoer kan worden verwerkt. Met onze initiatieven hebben we in 2022 al 31% minder verspilling bereikt.

Ook inspireren we klanten om minder voedsel te verspillen. Zo lanceerden we in de aanloop naar de nationale Verspillingsvrije Week 2022 een spaaractie voor vershoudbakjes, besteden we in onze folder regelmatig aandacht aan voedselverspilling, en hebben we samen met het Voedingscentrum een website ontwikkeld met praktische tips en recepten om minder voedsel te verspillen: www.verspilmijniet.nl.

Naar de toekomst toe blijven we ons inzetten om de hoeveelheid voedselverspilling in onze winkels steeds verder terug te dringen. Zo gaan we in 2023 nog meer groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, focussen we op het verminderen van overgebleven voedsel en onderzoeken we hoe we dat wat toch overblijft kunnen verwerken tot veevoer.

'Verspil mij niet, ik ben nog goed'

Sinds 2020 bieden we met ’Verspil Mij Niet’ producten op de laatste dag van houdbaarheid aan voor slechts 25 of 50 cent. Het concept weten klanten goed te waarderen. Bovendien past het concept goed bij Lidl. Met Verspil Mij Niet verkopen we producten als kaas, melk, brood, vlees, vis, vegetarische alternatieven en gesneden groentes op de laatste dag van houdbaarheid voor een kleine prijs.
In 2023 is het concept uitgebreid met een Verspil Mij Niet groente- en fruittas. Deze tas, vol groente en fruit dat niet meer voor de reguliere verkoop geschikt is, wordt voor 3 euro aangeboden en bevat voor ongeveer 4 kg aan groente en fruit. Zo redden we samen met onze klanten voedsel dat een klein deukje heeft of waarvan de verpakking kapot is.