Mensen die vaak kapjes of kontjes eten, gooien tot wel 3 keer minder brood weg en verspillen 2 keer minder ander eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar de verspilling en waardering van brood, kapjes en ander voedsel. Deelnemers aan het onderzoek gaven aan regelmatig oud brood te roosteren of tosti’s te maken. Ook vriezen mensen brood in. Toch staat brood op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Daarom zet Samen Tegen Voedselverspilling hierop in om impact te maken.
Ouderen eten het vaakst kapjes. Verklaring hiervoor kan zijn dat deze mensen van huis uit hebben meegekregen dat het ongepast is om brood weg te gooien. Lolkje de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum: “We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.” Slechts een klein deel van de respondenten vindt kapjes enkel geschikt om het gesneden brood bij elkaar te houden.
De meerderheid van de ondervraagden (51%) geeft aan (bijna) altijd kapjes te eten. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat je kapjes hoort op te eten. “Wat mooi is om te zien, is dat de overgrote meerderheid gemotiveerd is om minder brood te verspillen. Dat geldt zowel voor kapjeseters (96%) als niet-kapjeseters (85%). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88%) dan uit die tweede (66%)”, aldus De Vries.
Ondanks dat de meeste mensen gemotiveerd zijn minder te verspillen, wordt er in Nederland nog veel brood verspild. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes. In Nederland kan er door huishoudens zo’n 2 miljoen kilo per week aan diverse broodsoorten worden gered. Dat zijn 2,5 miljoen broden.
Naast invriezen, roosteren of tosti’s maken, geeft De Vries nog deze tips om minder brood te verspillen: “Wat ook helpt is vóór het boodschappen doen je voorraad checken. “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood.”
In de op impact gerichte aanpak van Samen Tegen Voedselverspilling speelt brood een belangrijke rol. Zo start de stichting met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en Wageningen University & Research een pilot om reststromen in de industriële bakkerijsector te meten. Daarnaast gaan supermarktondernemers en bakkers uit de Provincie Gelderland experimenteren met oplossingen tegen broodverspilling. Samen Tegen Voedselverspilling deelt succesvolle inzichten uit de praktijk landelijk en wil zoveel mogelijk organisaties inspireren om mee te doen. Een voorbeeld dat eerder succesvol bleek, is de verkoop van vers ingevroren brood in de supermarkt. Parallel aan deze ketenprojecten organiseert de stichting deze zomer een landelijke mediacampagne rondom brood. Daarin krijgen consumenten vanuit de positieve norm tips en inspiratie om thuis minder brood te verspillen.