Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

“Niemand vindt verspilling een goed idee. Verspilling tegengaan is essentieel voor een gezonde toekomst en een duurzame, vredige planeet voor ons en onze kinderen. Het kan ook. Met bewuste keuzes."

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Carola Schouten

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 

Niemand vindt verspilling een goed idee

In ons land verdwijnt nog steeds heel veel eten. De Wereldgezondheidsorganisatie berekende dat we de wereld met gemak zouden kunnen voeden als voedselverspilling wereldwijd zou stoppen. Dat kan natuurlijk niet in één dag, maar we kunnen er wel naartoe werken dat we dit in 2030 halveren. Dit begint met weten dat er meer is tussen boerderij en bord. 

Eten kost liefde, inspanning en geld

Daartoe moeten we weten hoe ons eten wordt gemaakt. Hoe de boerenkool of wrap op het bord komt én waarom de aardappelen op het land achterbleven, de mais nooit werd verwerkt, vissen niet werden schoongemaakt, koelcontainers de haven niet uit kwamen en de boodschappen die je deed achterin de ijskast raakten. Want ook ons vergeten eten heeft veel van mensen en van de aarde gevraagd. Het heeft liefde, inspanning en geld gekost. Energie en water.

Het is belangrijk dat overheden en bedrijven in Samen Tegen Voedselverspilling samenwerken om voedselverspilling uit te bannen. Als overheden, consumenten, kennisinstellingen en bedrijven krachten bundelen, kunnen we vaker verantwoorde keuzes maken. Zo halen we die toekomst naar ons toe.

 
Online Impactsessie 10: "VERSPILLINGSVRIJ OP DE POLITIEKE AGENDA: SAMEN NAAR MEER IMPACT"

“Weloverwogen omgaan met ons voedsel en behoud van grondstoffen heeft geen politieke kleur, maar leidt voor iedereen tot positieve impact, zowel vanuit economisch, sociaal als klimaatperspectief.” Begin april schreef Samen Tegen Voedselverspilling dit in een open brief aan de informateur en de Tweede Kamer-fracties. Tijdens de volgende Online Impactsessie gaan we graag met jullie in gesprek over de inhoud van deze brief. Hoe verankeren we voedselverspilling stevig op de politieke agenda met, voor en door de stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling en andere belanghebbende partijen?

Aanmeldformulier verspillingsvrije nieuwsbrief

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe verspillingsvrije acties en de Verspillingsvrije Week van 2021

X