Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Piet Adema

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 

Niemand vindt verspilling een goed idee

In ons land verdwijnt nog steeds heel veel eten. De Wereldgezondheidsorganisatie berekende dat we de wereld met gemak zouden kunnen voeden als voedselverspilling wereldwijd zou stoppen. Dat kan natuurlijk niet in één dag, maar we kunnen er wel naartoe werken dat we dit in 2030 halveren. Dit begint met weten dat er meer is tussen boerderij en bord. 

Eten kost liefde, inspanning en geld

Daartoe moeten we weten hoe ons eten wordt gemaakt. Hoe de boerenkool of wrap op het bord komt én waarom de aardappelen op het land achterbleven, de mais nooit werd verwerkt, vissen niet werden schoongemaakt, koelcontainers de haven niet uit kwamen en de boodschappen die je deed achterin de ijskast raakten. Want ook ons vergeten eten heeft veel van mensen en van de aarde gevraagd. Het heeft liefde, inspanning en geld gekost. Energie en water.

Het is belangrijk dat overheden en bedrijven in Samen Tegen Voedselverspilling samenwerken om voedselverspilling uit te bannen. Als overheden, consumenten, kennisinstellingen en bedrijven krachten bundelen, kunnen we vaker verantwoorde keuzes maken. Zo halen we die toekomst naar ons toe.