
MVO Nederland - Goudeerlijk Vers Ingevroren Brood
Door de verkoop van vers ingevroren brood kan verspilling van oud dagvers brood in een supermarkt met ongeveer zestig procent worden verminderd. Dat betekent voor een gemiddelde supermarkt zo’n 4.000 broden per jaar. Dat was de conclusie van de pilot die eind 2019 werd uitgevoerd door MVO Nederland, George Verberne, supermarktondernemer van Jumbo Supermarkten, en Johan Pater, ondernemer-bakker van Bake Five.

Vers ingevroren
Eind 2019 zijn MVO Nederland, George Verberne en Johan Pater een pilot gestart onder de titel ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’. Het project was gericht op het voorkomen van verspilling van brood bij supermarkten door het verkleinen van de voorraad dagvers brood. Het idee van het project: als het verse brood aan het einde van dag uitverkocht raakt, is er nog het Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood beschikbaar voor de klant. Dit brood is meteen na het bakken ingevroren en wordt vanuit een vriezer verkocht. Hierdoor hoeven supermarktbakkerijen niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben. Ongeveer 70% van de Nederlanders is al gewend aan brood thuis invriezen om het vers te houden.

Pieter Goudswaard
“MVO Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling werken al sinds de start van de voorloper van Samen Tegen Voedselverspilling (Taskforce Circular Economy in Food) samen. Daarbij ligt de nadruk op het ondernemend oplossen van voedselverspilling.”
Toekomst zonder retouren
“Verschillende partijen in zo’n pilot hebben verschillende doelstellingen”, zegt Pieter Goudswaard, werkzaam bij MVO Nederland en stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “George vindt zowel de vermindering van voedselverspilling belangrijk als de beschikbaarheid van brood. Het mooie is dat dat laatste gegarandeerd kan worden met Goudeerlijk Vers Ingevroren brood. Daarnaast gelooft Johan niet in een toekomst waarin retour-broden nog geaccepteerd zullen worden en vindt hij daarom dat we daar wat mee moeten doen. Vanuit financieel oogpunt is het voor hem wellicht wat minder aantrekkelijk. Broden zijn namelijk al afgerekend en als hij brood retour ontvangt, dan krijgt hij er nog een paar cent voor door het te verkopen als veevoer. Toch gelooft hij in een toekomst waarin mensen voedselverspilling niet meer accepteren; zonder deze retouren.”

Impact
Samen met Wageningen University & Research is gewerkt aan een objectief plaatje van de impact van de pilot. Kijkend naar de CO2-voetafdruk is de netto impact van deze pilot in deze winkel een reductie van 63kg CO2 per week. Dit is het positieve effect van het verlagen van broodverspilling met 87 broden per week, min de additionele voetafdruk van de vries-keten (invriezen, transport, verkoop vanuit een vriezer) en min het positieve voetafdrukeffect van de huidige bestemming van onverkocht vers supermarktbrood, nl. veevoer.
Daarnaast is het verminderde aantal vierkante meters landbouwgrond dat nodig is voor productie van grondstoffen voor brood ook een positief effect. In het geval van deze pilot is dat 29,5m2 per week (wederom inclusief de correctie voor de vierkante meters die worden bespaard door gebruik van onverkocht supermarkt brood als veevoer).