De op 3 oktober jl. gepubliceerde cijfers over voedselverspilling bij Nederlandse huishouden laten een daling zien ten opzichte van 2016. We zien deze cijfers als bevestiging van het kantelpunt dat we drie jaar geleden zagen. Het is heel fijn dat die positieve lijn serieus is doorgezet aldus Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling.
Volgens de resultaten van het onderzoek is de verspilling van (vast) voedsel in 2019 gemiddeld 34,3 kg per persoon per jaar. Dat is een forse daling ten opzichte van de metingen in voorgaande jaren (2010: 48 kg; 2013: 47 kg; 2016: 41 kg). Niet alleen absoluut, maar ook relatief gezien wordt in Nederlandse huishoudens minder voedsel weggegooid. De metingen laten zien dat in 2019 9,5% van het gekochte voedsel wordt verspild, in 2010 was dit nog 13,6%. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild en hier is dan ook de grootste winst te behalen.
“We zijn op de goede weg en tegelijkertijd is er nog veel te doen. In de keten, en zeker ook bij de consument. Bij de consument thuis valt nog steeds de grootste winst te halen, zegt Toine Timmermans. Daarom is dit najaar de tweede fase van de publiekscampagne “Hoe #verspillingsvrij ben jij?” gestart, met als mascotte Becky. De campagne biedt een concreet handelingsperspectief aan consumenten over hoe voedselverspilling te voorkomen is.
Het hele rapport over voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019 is hier te downloaden.
Bron: Voedingscentrum