OneThird, een food-tech bedrijf dat is opgericht om te voorkomen dat wereldwijd jaarlijks één derde van al het geproduceerde voedsel verloren gaat, heeft 2,75 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde. Het totale financieringsbedrag tot op heden komt hiermee uit op meer dan 5,5 miljoen euro. De financieringsronde werd geleid door de Nederlandse impactinvesteerder Pymwymic (een acroniem voor ‘Put Your Money Where Your Meaning Is Community’), samen met eerdere investeerders Halma Ventures Limited, SHIFT Invest en Oost NL. OneThird gebruikt de financiering om haar optische scanner-technologie en -activiteiten op te schalen naar nieuwe toeleveringsketens van groenten en fruit in Europa en Noord-Amerika. Bekijk hier een korte video over OneThird.
De Verenigde Naties identificeren voedselverspilling als een belangrijke uitdaging op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tot één derde van het voedsel dat jaarlijks wereldwijd op de markt wordt gebracht, wordt verspild, met een geschatte waarde van 1 biljoen euro. Daarvan bestaat 40% uit groenten en fruit. Deze producten hebben een wisselende houdbaarheid en worden vaak over grote afstanden vervoerd, ook al kunnen ze binnen enkele dagen bederven. OneThird kan bijdragen om 25% van de verspilling in de groenten- en fruitketen te voorkomen.
De optische scanners van OneThird, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, geven de toeleveringsketen direct houdbaarheidsinformatie om slimmere beslissingen te kunnen nemen. Denk aan het optimaliseren van houdbaarheidsdatums, kiezen voor export versus leveren aan lokale afnemers, of – bij korte houdbaarheid – verwerken tot smoothies, sappen en soepen, of het laten droogvriezen van producten.
“Toen ik hoorde dat wereldwijd één derde van al het geproduceerde voedsel jaarlijks verloren gaat, terwijl er nog steeds mensen zijn die niet genoeg voedsel hebben, stond ik perplex. Hier wilden we iets aan doen. We hebben zelfs ons bedrijf ernaar vernoemd. Naast deze sociale ongelijkheid heeft voedselverspilling ook enorme impact op onze planeet. Het voorkomen van voedselverspilling heeft direct een positief effect in het verminderen van CO2-uitstoot en besparen van water,” aldus Marco Snikkers, oprichter van OneThird.
Snikkers vervolgt: “Met deze nieuwe financieringsronde kunnen we de implementatie van de technologie van OneThird versnellen en internationaal uitbreiden. Hierdoor vergroten we samen met onze klanten onze impact door onnodige kosten te voorkomen en bij te dragen aan het behalen van hun duurzaamheidsdoelen zoals SDG12.3: het halveren van voedselverspilling uiterlijk in 2030.”
“Het vergroten van de voedselzekerheid is cruciaal in het ondersteunen van een groeiende wereldbevolking”, zegt Sophie Pickering, Investment Manager bij Pymwymic. “We zijn enthousiast over de mogelijkheden die de technologie van OneThird biedt bij het aanpakken van de alarmerende hoeveelheden voedselverlies in de gehele toeleveringsketen.”
OneThird heeft als missie om voedselverspilling te voorkomen. De scanners van OneThird voor telers, distributeurs en supermarkten maken nauwkeurige voorspellingen van de houdbaarheid van groenten en fruit mogelijk, zodat elk product op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomt.
OneThird, opgericht in 2019 in een digitale incubator voor FTSE 100-bedrijf Halma plc [LON:HLMA], en gevestigd in Enschede, Nederland, wordt ondersteund door impactinvesteerders Pymwymic, SHIFT Invest en Oost NL. OneThird is ook stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk op de website voor meer informatie: https://onethird.io/.
Pymwymic is één van de oudste impactinvesteerders in Europa. Als impact-investeringscoöperatie met meer dan 200 individuen, families, ondernemers en angel-investeerders, heeft de coöperatie sinds 1994 een voortrekkersrol gespeeld in de transitie naar beleggen met zorg voor zowel mens als planeet. Samen met institutionele investeerders heeft de organisatie twee impactfondsen met een focus op duurzaamheid gerealiseerd. Pymwymic’s Healthy Ecosystems Impact Fund I (gesloten in 2021) heeft negen portefeuillebedrijven die oplossingen bouwen om onze ecosystemen te behouden en te herstellen. Ze investeren momenteel via het Healthy Food Systems Impact Fund II, waarmee ze ondernemers ondersteunen die ons voedselsysteem van ‘farm to fork’ transformeren.