OPACKGROUP

"Verduurzamen doe je samen! Duurzaamheid en circulariteit zijn hot. Wij helpen onze klanten om de slimme, duurzame keuzes te maken door het toepassen van het Rethink principe: Re-Use, Re-Duce,  Re-Cycle, Re-Design en Re-New."

Samen Tegen Voedselverspilling - Rob Verhagen - Oerlemans Packaging

Rob Verhagen

Sustainability Director
 

RE-USE, RE-DUCE, RE-CYCLE, RE-DESIGN EN RE-NEW

OPACKGROUP is een Nederlands familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van één en meerlaagse verpakkingen. Met 10 productielocaties en meer dan 750 medewerkers produceren we een breed productportfolio aan flexibele verpakkingen. OPACKGROUP fungeert daardoor enerzijds als one-stop-shop en anderzijds als specialist in nichemarkten. Het OPACKGROUP Technology Centre en OPACKGROUP Repro Centre leveren de technische kennis en mogelijkheden voor innovaties en ondersteuning van onze klanten.

Ons uitgangspunt is minder verpakkingsmateriaal en minder eindige grondstoffen volgens het 5-R principe: Re-Use, Re-Duce, Re-Cycle, Re-Design en Re-New. Hierbij moeten kringlopen zo goed mogelijk worden gesloten voor realisatie van een circulaire economie. OPACKGROUP is actief betrokken bij verschillende duurzaamheidsinitiatieven in de branche en is naast stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling ook ondertekenaar en lid van stuurgroep van het Nederlandse Plastic Pact.

Onze speerpunten

Onze focus en expertise op het reduceren voedselverspilling komt naar voren in de volgende speerpunten.

  • Land- en tuinbouw: Binnen horticulture kan door de inzet van de juiste folies het volgende bereikt worden:
    • Oogstvervroeging en -spreiding waardoor er langer en tegen een betere prijs geproduceerd kan worden en pieken aanbod verlaagd kunnen worden.
    • Door inzetten van (biologisch afbreekbare) mulch folie is er een reductie in water- en herbicidegebruik. Verder is er minder vervuiling wat resulteert in minder uitval en watergebruik in wasserijen.

  • Groenten en fruit:
    • Inzet van folies rondom AGF geeft een significante verlenging van houdbaarheid: Komkommers verliezen zonder folie al 10% van hun gewicht binnen 3 dagen. Met folie zijn komkommers gemiddeld 7-10 dagen langer houdbaar.
    • Verpakkingen met laserperforatie zorgen voor verlenging van houdbaarheid voor vers gesneden groentes
    • Voorkomen distributieschade en voorkomen verspreiding van bederf door slimme transportverpakkingen

  • Verlenging houdbaarheid door inzet barrière verpakkingen. Voornamelijk voor producten met een hoge CO2 belasting (vlees, kaas, processed foods) is het gebruik van een barrière verpakking (meerlaagse folie) de juiste keuze. 
 
 

Verduurzamen doen we samen

Duurzaamheid is complex. Naast voedselverspilling kijken wij dan ook actief naar:
 
Voedselveiligheid -
Circulair ontwerp & design voor recycling en inzet recyclaat -
Primaire, secundaire (omverpakkingen) en tertiaire (distributie verpakkingen) – denk aan een circulaire krimphoes -
CO2 belasting van de totale keten -
 
Rondom plastic en verpakkingen is op dit moment een emotionele discussie gaande. Laten we samen naar de feiten kijken en de juiste keuze maken op CO2 belasting, afvalmanagement en materiaalgebruik – verduurzamen doen we samen!