parallax background

Orbisk - voedselafvalmonitor

De voedselafvalmonitor van Orbisk kan voedselverspilling significant verminderen. Op basis van de huidige resultaten kan met de monitor per restaurant ruim 4.000 kg voedselverspilling per jaar bespaard worden, met uitschieters tot wel 10.000 kg en meer. Hiermee kunnen jaarlijks zo’n €22.000 tot €55.000 inkoopkosten worden bespaard.
Inmiddels maken al meer dan 40 restaurants gebruik van de voedselafvalmonitor. Dit levert een totale besparing op van gemiddeld 160.000 kg voedselverspilling per jaar.

Testen, testen en nog eens testen

Wat begon als een wijnkist met daarop een webcam is inmiddels ontwikkeld tot een volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor. De groene afvalbak van een horecaonderneming wordt uitgerust met een weegschaal en een smart camera. De camera gebruikt een AI-beeldherkenning algoritme (AI = Artifical Intelligence) dat ingrediënten in verschillende bewerkingsstadia uit het beeld kan herkennen. Hiermee vereist het in kaart brengen van het voedselafval geen extra handeling meer.
De eerste stap die door de founders van Orbisk werd gezet toen zij aan de start stonden van het ontwikkelen van de monitor, was testen, testen en nog eens testen. Het testen was belangrijk voor twee doelen: stabiliseren van de technologie en de klantervaring. “Onze monitoren staan maanden en uiteindelijk jaren bij de klant en daarbij is het de bedoeling dat ze stabiel blijven werken zonder dat ze eens in de zoveel tijd moeten worden onderhouden. Nog belangrijker is de klantervaring: de dienstverlening moet zo naadloos als mogelijk passen in de dagelijkse realiteit van de klant. Niet voor niets hebben we alles zoveel mogelijk geautomatiseerd. Alleen dan krijgt en houdt het draagvlak in de hectische omgeving van de horecakeuken”, aldus Olaf van der Veen, co-founder en CEO van Orbisk.

Orbisk voedselafvalmonitor

Olaf van der Veen

“Samen Tegen Voedselverspilling heeft ons geholpen met het netwerk en om ons op de kaart te zetten als organisatie om zo samen voedselverspilling te voorkomen en verminderen. Met de gezamenlijke aanvraag voor een EU project, willen we inhoudelijk nog meer gaan samenwerken.”

Duurzaamheid en rendement

De founders van Orbisk zijn gefocust op duurzaamheid en technologie en willen dat op wereldschaal toepassen. Het begon met de wil om te ondernemen in de duurzaamheidsindustrie en het was hen al snel duidelijk dat het wereldvoedselsysteem één van de meest impactvolle systemen is op wereldniveau. Daarbij zagen ze vooral dat het terugdringen van voedselafval in de horeca niet alleen een grote ecologische kans is, maar ook een enorme financiële kans gezien de enorme bedragen die verloren gaan. Dat heeft hen doen inzien dat in een economie waar rendement voorop staat, ze juist met die kracht de duurzaamheid konden verbeteren.
Hun achtergrond in zowel horeca als optimalisatie van bedrijfsprocessen heeft hen uiteindelijk gebracht tot het bedenken en ontwerpen van de voedselafvalmonitor. “We liepen tegen van alles aan; van het rondkrijgen van de financiën als startup, de technologie werkend krijgen en de klantervaring, maar daarna bijvoorbeeld ook COVID-19. Het is een succes geworden omdat we het juiste aan het doen zijn, namelijk duurzaamheid en rendement tegelijkertijd verbeteren. Daarnaast speelt ook de gedrevenheid van het hele team een belangrijke rol in het succes,” aldus Olaf.
“We zijn momenteel de COVID-19 crisis te boven aan het komen en ons klaar aan het maken voor een opschaling. In de huidige economische situatie staat rendement boven alles en is het terugdringen van voedselafval één van de grootste kansen die iedere horeca-ondernemer heeft”.
Orbisk wil graag toe naar een situatie waarin het inzichtelijk hebben van je voedselafval de norm is voor ieder restaurant en dat de aanwezigheid van Orbisk een aantoonbare impact heeft op het niveau van voedselafval.

Tip

De tip die Olaf zelf wil meegeven om voedselverspilling te voorkomen en verminderen is meten, meten en nog eens meten. “Alleen als je zicht hebt op de situatie en de plekken waar meer dan absoluut noodzakelijk verloren gaat, kun je gaan handelen. In onze ervaring heeft ieder restaurant waar we mee werken wel weer iets unieks en daarmee dus een eigen oplossing. Dat wil niet zeggen dat er geen generieke leringen zijn die voor veel restaurants zullen gelden, maar er is geen 'one size fits all' antwoord. Breng je voedselafval in kaart op soort, maar vooral ook op het moment dat het gebeurt en je zal zien waar jouw uitdagingen en dus oplossingen liggen!”