In aanwezigheid van Jan-Nico Appelman, Gebke van Gaal (gedeputeerden van de provincie Flevoland) en Victor Smits (HelloFresh) overhandigde Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) de voucher op 1 februari aan Johan Leenders (Oranjehoen).
Oranjehoen krijgt voucher tegen voedselverspilling
Oranjehoen ontvangt een voucher van stichting Samen Tegen Voedselverspilling voor een pilotproject voor een meer circulaire voedselketen. In dit pilotproject droogt Oranjehoen verse groenten- en kruidenreststromen van HelloFresh om de houdbaarheid te verlengen. Het gedroogde product kan dan op een later moment worden bijgemengd met het kippenvoer. Hierdoor zijn de fluctuerende hoeveelheden reststromen in balans met de constante vraag naar grondstoffen voor het kippenvoer. Zo blijven meer reststromen circulair in de keten: de kippen worden gevoerd met het gemengde voer en de reststromen worden beter verwaard. HelloFresh en andere afnemers nemen vervolgens de kippen weer af voor in hun eindproducten.
Samen met afnemer HelloFresh onderzoekt Oranjehoen op welke manieren reststromen in de keten kunnen blijven als kippenvoer. Dit doet Oranjehoen nu al met de reststromen wortels van HelloFresh en wil dit uitbreiden met andere reststromen van de afnemer. “Oranjehoen heeft een specifieke receptuur die typerend is voor het eindproduct.” Vertelt Johan Leenders van Oranjehoen. “Hierin zijn groenten en kruiden verwerkt. De stromen van HelloFresh kunnen hiervoor goed gebruikt worden.”
Maar de hoeveelheid reststromen vanuit HelloFresh fluctueert, terwijl de behoefte aan grondstoffen voor kippenvoer constant is. Ook zijn grote stromen noodzakelijk voor de verwerking tot voer. Daarom kijkt Oranjehoen naar methoden om de houdbaarheid van de reststromen te verlengen, zodat de aanvoer van grondstoffen voor het voer constanter is.
In dit pilotproject onderzoekt Oranjehoen de beste droogmethode, investeert het bedrijf in een droogunit en onderzoekt het de optimale instellingen. In eerste instantie onderzoekt Oranjehoen dit voor wortels, knoflook en koriander. Het gedroogde product wordt vervolgens bijgemengd in het kippenvoer. Daarmee wordt de keten meer circulair en het kippenvoer constant, jaarrond en circulair geregeld. Zo worden de reststromen hoogwaardiger verwaard dan wanneer ze bijvoorbeeld worden omgezet tot biomassa. Om dit pilotproject mogelijk te maken, ontvangt Oranjehoen een voucher vanuit de voucherregeling van stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Oranjehoen is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk hier voor meer informatie over het bedrijf. HelloFresh en Provincie Flevoland zijn ook stakeholder.
De voucherregeling is nu gesloten. De voucherregeling werd in het leven geroepen om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. De regeling werd mogelijk gemaakt door de Rabobank en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en werd ondersteund door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM Nederland). Kennis en expertise werd geleverd vanuit Wageningen University & Research (WUR). Lees hier meer over de toegekende vouchers.