PLUS start met de verkoop van brood van gisteren. Hiermee zet de supermarktorganisatie een volgende stap tegen voedselverspilling. Brood van de versafdeling van PLUS dat niet op de dag zelf wordt verkocht, is de volgende dag tot 11.00 uur verkrijgbaar voor 25 tot 75 cent bij alle PLUS supermarkten. De afgeprijsde broden zijn duidelijk herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling. Brood is één van de meest verspilde producten in Nederlandse supermarkten, blijkt uit de eerdere zelfrapportage voedselverspilling door supermarkten.
Joris Bons, unit manager bij PLUS: “In 2020 hebben we ons voedselverspillingsbeleid opnieuw geformuleerd. We ambiëren in 2030 om 50% minder te verspillen dan in 2015. Voorkomen, verminderen en verwaarden zijn daarbij de sleutelwoorden. Daarmee willen we ons dervingspercentage verder verlagen. De introductie van brood van gisteren draagt hieraan bij. Brood van een dag eerder is ook vandaag nog steeds goed én bovendien extra voordelig geprijsd.”
Elke dag worden in Nederland 700.000 broden teveel gebakken, omdat ze niet verkocht worden. Bovendien gooien consumenten thuis ook brood weg. De introductie van ‘brood van gisteren’ is daarom een belangrijke volgende stap om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat vindt PLUS belangrijk. De supermarktorganisatie is sinds 2020 stakeholder van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en doet sindsdien mee met de landelijke Verspillingsvrije Week. Daarnaast werkt PLUS al jaren samen met Too Good To Go. Inmiddels zijn er al 950.000 Magic Boxen van Too Good To Go opgehaald in de PLUS winkels.
Naast het verminderen van voedselverspilling in de winkel, doet PLUS meer. Door bijvoorbeeld bewust in te kopen blijven minder producten onverkocht. Daarnaast is PLUS alert op de temperatuur van de verse producten in de hele keten van leverancier tot schap. Een constante temperatuur verhoogt de kwaliteit en daarmee ook de houdbaarheid. Ook werken de winkels met elektronische schaplabels die inkoop en voorraadbeheer gemakkelijker maken. Bovendien hanteert PLUS een afprijsbeleid voor producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten. Ook doneren veel supermarkten al jaren overgebleven producten van goede kwaliteit aan plaatselijke voedselbanken en andere lokale initiatieven zoals Voedselsurplus.
Ga voor meer informatie naar www.plus.nl/over-plus en www.plus.nl/info-duurzaamheid.