PLUS

Als coöperatie besluiten onze zelfstandig ondernemers welke optie de beste bestemming is voor overgebleven eten. Een voorbeeld is de samenwerking met de Too Good To Go. Intussen zijn 144 PLUS winkels aangesloten die eten dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit, maar nog goed is voor consumptie, voordeliger aanbieden via de 'Magic box'. Als het niet meer verkocht kan worden doneren ondernemers het aan de kinderboerderij zodat eten niet wordt weggegooid. Stap voor stap gaan we samen voedselverspilling tegen.”

PLUS

Elise van Ee

Adviseur Corporate Communicatie en MVO
 

Voedselverspilling – voorkomen, verminderen en verwaarden

We hebben in 2020 het voedselverspillingsbeleid opnieuw geformuleerd. We hebben de ambitie om in 2030 50% minder te verspillen dan in 2015. We zetten hierbij in op voorkomen, verminderen en verwaarden. Het dervingspercentage ligt met 1,6% in lijn met het branchegemiddelde. We werken continu aan een verdere verlaging van dit percentage.

PLUS doet veel om voedselverspilling tegen te gaan. In 2020 zijn we aangesloten bij de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en hebben we de samenwerking met Too Good To Go geïntensiveerd. De Too Good To Go-app laat zien welke winkels en supermarkten in de buurt eten over hebben en voor welke prijs gebruikers de zogenaamde Magic Box kunnen ophalen. Eind 2021 waren 144 winkels aangesloten bij Too Good To Go en hebben we 300.000 maaltijden gered.

Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan

Het begint met bewust inkopen, waardoor er bij onze supermarkten zo min mogelijk wordt weggegooid. Daarnaast zijn we er alert op dat de temperatuur van onze verse producten in de gehele keten – van leverancier tot in de winkel – goed wordt geborgd. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit en houdbaarheid.
Alle PLUS winkels maken gebruik van elektronische schaplabels. Dit maakt het tellen van de voorraad eenvoudiger met betere inkoop en voorraadbeheer tot gevolg.
We prijzen producten tegen het einde van de houdbaarheidsdatum af.
Veel van onze supermarkten werken samen met voedselbanken of andere lokale initiatieven zoals Voedselsurplus.