
Protix - OERei
In Nederland eten de insecten van Protix op jaarbasis zo’n 70 miljoen kg plantaardige reststromen. Laagwaardige reststromen in en hoogwaardige dierlijke eiwitten en vetten uit. Zo draagt Protix bij aan het verminderen van voedselverspilling.

Hoogwaardige eiwitten en vetten
Protix maakt het mogelijk om op industriële schaal voedselresten om te zetten in wat de wereld nodig heeft: hoogwaardige dierlijke eiwitten en vetten. De insecten van Protix eten plantaardige reststromen en zetten deze om in eiwitten en vetten. De insecten worden onder andere gebruikt in diervoeding voor bijvoorbeeld kippen en vissen. Daarmee creëert Protix impact op de menselijke voedselketen.

Kee Huidekoper
“Sinds de oprichting van Samen Tegen Voedselverspilling is Protix actief betrokken. Bij Protix is het tegengaan van voedselverspilling volledig verankerd in het productieproces.”
Verhaal achter Protix
Het idee achter Protix ontstond tijdens eens duiktocht van Kees Aarts, oprichter van Protix, in Mozambique. Daar zag hij de schoonheid van de onderwaterwereld, maar tegelijkertijd ook de leegte door overbevissing. Vissen zijn een rijke eiwitbron en worden daarom gevangen om te gebruiken in diervoeding. Door zijn bovenmatige interesse in biologie en techniek kwam Kees op het idee om een oplossing te zoeken waarbij insecten kunnen dienen als duurzame diervoeding. Insecten zijn in staat om laagwaardige reststromen te verwaarden tot hoogwaardige eiwitten. Protix biedt hiermee een oplossing voor twee problemen die de wereld nu heeft: een stijgende vraag naar eiwitten (door een groeiende wereldbevolking) én het voedselverspillingsvraagstuk.
OERei
Protix bedacht ook het concept ‘OERei’. De kippen die deze eieren leggen, krijgen hele insecten te eten. Het ei is dus volledig circulair. Het begint met plantaardige voedselresten, deze worden gegeten door de insecten, de insecten worden gegeten door de kippen en er komt een smakelijk ei voor terug.
“De start van OERei begon met testen in de stallen. Hoe reageren de kippen op levende larven en wat heeft dit voor effect op hun gezondheid (sterfte in de stal, weerstand, pikgedrag, stress, kwaliteit van de eieren)?”, zegt Kee Huidekoper, brandmanager bij Protix. “Kippen eten in de vrije natuur ook insecten. Ze doen niets liever dan de hele dag scharrelen op zoek naar eten. In de industrie is hier geen ruimte voor, waardoor ze zich gaan vervelen en de buurvrouw kip kaal pikken. Ook krijgt de kip binnen de industrie geen dierlijke voedingsstoffen binnen, proteïne haalt ze uit soja en daarmee heeft de industrie van de huidige kip een vegetariër gemaakt, wat ze feitelijk niet is. Met het terugbrengen van insecten op het menu van de kip slaan we meerdere vliegen in één klap. Ze verveelt zich niet en ervaart daardoor geen stress, haar verendek is gaaf, haar weerstand is hoog (geen antibiotica nodig) en ze legt met OERei een ei in de schappen dat voedselverspilling tegen gaat! #verspillingsvrEI.”
“Sinds de oprichting van Samen Tegen Voedselverspilling is Protix actief betrokken. Bij Protix is het tegengaan van voedselverspilling volledig verankerd in het productieproces. Door middel van OERei brengen we ons verhaal bij de consument en laten we hen bijdragen aan een voedselsysteem dat in balans is met de natuur. Wij zijn ontzettend trots op wat we tot nu toe bereikt hebben: begonnen in 2018 en nu liggen we in vier supermarktketens verdeeld over het land. Gelukkig zijn er telkens meer mensen en bedrijven die inzien dat het belangrijk is een duurzame keuze te maken. We hebben ook nog genoeg uitdaging: het OERei is een ei met een verhaal en dat moeten we kwijt (we moeten ons ei kwijt!). Met een woord als ‘de goedkoopste’ of ‘biologisch’ zijn we er niet en dus zoeken we telkens naar manieren om iedereen uit te leggen dat insecten ervoor zorgen dat ons ei vele malen milieuvriendelijker is en dat OERei verspilling tegen gaat. Ons ultieme doel is reststromen ophalen bij supermarkten/ bedrijven als voeding voor onze larven en de eieren die daaruit voortkomen, terug leveren aan dezelfde partij. Dat is de ultieme vorm van ‘closing the loop’. Dan is het OERei pas écht circulair”, aldus Kee.
“Ook het verminderen van verspilling begint bij jezelf en voorkomen is beter dan genezen. Dus goed inkopen en als er dan nog kliekjes zijn: koop vooral OERei en maak er een omelet of quiche van: overheerlEIk!”