Protix

Protix

“Insecten zijn superefficiënt. Ze kunnen groente en fruit dat anders verspild zou worden, omzetten in bruikbare eiwitten en vetten.”

Protix

Tarique Arsiwalla

Mede-oprichter Protix
 

Hoogwaardige dierlijke eiwitten

Laagwaardige reststromen in, hoogwaardige eiwitten uit. Dat is in een notendop de bijdrage die Protix levert aan een wereldwijd probleem. In een tijd waarin de productie van voedsel - en vooral eiwitten - grote druk uitoefent op de planeet en er tegelijkertijd ongelofelijke hoeveelheden voedsel worden verspild, werkt Protix aan een oplossing voor beide problemen. Het bedrijf maakt het mogelijk om op industriële schaal voedselresten om te zetten in wat de wereld nodig heeft: hoogwaardige dierlijke eiwitten en vetten.

“Insecten zijn superefficiënt. Ze kunnen groente en fruit dat anders verspild zou worden, omzetten in bruikbare dierlijke eiwitten en vetten,” zegt Tarique Arsiwalla, mede-oprichter van Protix. “Denk bijvoorbeeld aan snijafval van groente en fruit. Daar groeien onze insecten prima op en daardoor kunnen wij goede eiwitten en vetten teruggeven.”

Impact op de menselijke voedselketen

De insecten van Protix worden al gebruikt in diervoeding voor onder andere kippen en vissen en daarmee creëert Protix impact op de menselijke voedselketen. Zo produceren zij bijvoorbeeld het OERei. De kippen die deze eieren leggen, krijgen hele insecten te eten. “Het ei is dus volledig circulair: we beginnen met plantaardige voedselresten en krijgen er een smakelijk ei voor terug. We gebruiken voor de insecten lokale reststromen, zodat onze footprint laag blijft. En de kippen vinden het maar wat leuk om hun écht natuurlijk maaltje bij elkaar te scharrelen.”

OERei is binnenkort te koop bij alle Albert Heijn XL winkels en bij Albert Heijn Online. Daarnaast heeft Protix begin maart in Noorwegen de Friendly Salmon gepresenteerd: zalm die grotendeels gevoerd is met insecteneiwit in plaats van wild gevangen vis; deze oceaanvriendelijke Friendly Salmon werd zeer positief ontvangen door de markt.

 
 

VERSPILLINGSVRIJE NIEUWSBRIEF

Ja, ik meld me aan voor de Verspillingsvrije nieuwsbrief en informatie over de Verspillingsvrije Week 2022.

X