Publiek-private samenwerking is de sleutel tot minder voedselverspilling en een betere verwaarding van reststromen. Dat bewijst het EU-project REFRESH (2015-2019). Dit Europese programma met 26 partners uit 13 landen, gecoördineerd door Wageningen University & Research, heeft aan de basis gestaan van Samen Tegen Voedselverspilling
Voedselverspilling verminderen en onvermijdbare reststromen optimaal verwaarden kan alleen als bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties systematisch met elkaar samenwerken. Dat is de gedachte achter het programma REFRESH dat eind vorig jaar werd afgerond. In vijf landen – Nederland, Duitsland, Spanje, Hongarije en China – werden nationale ‘Frameworks for action’ opgezet. Daarin gingen uiteenlopende partners in de voedselketen vrijwillig een strategische samenwerking met elkaar aan. De belangrijkste resultaten, uitkomsten en adviezen zijn samengevat in de brochure.
REFRESH heeft ook inzicht gegeven en instrumenten opgezet die bedrijven en overheden kunnen helpen in het beter benutten van reststromen. Ook voor de complexe uitdagingen, zoals het gebruik van cateringafval voor veevoer. Er liggen nu uitgewerkte technische richtlijnen voor een veilige verwerking tot diervoeder. Bovendien weten we op welke punten de wetgeving aangepast zou kunnen worden om een betere verwaarding mogelijk te maken. Voor een aantal ketens is ook de impact van een betere verwaarding van reststromen berekend. Hieruit blijkt dat er in de diverse landen volop kansen liggen voor de circulaire economie rond voedsel.
Wageningen University & Research neemt als coördinator van REFRESH bij de opschaling van de aanpak in Europa graag het voortouw. We willen een netwerk bouwen van tien tot vijftien nationale consortia – waaronder Samen Tegen Voedselverspilling. Aan die consortia nemen zowel grote, gevestigde bedrijven als innovatieve startups deel zowel in de REFRESH-landen als daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan landen als Zweden, Noorwegen, Denemarken, Polen, Italië en Griekenland.
Bekijk bronnen & rapportenCredits foto: Sebastian Szulfer Photography