Hoe kun je als bedrijf reststromen van broodproducten binnen de keten houden? Tijdens de landelijke campagne tegen broodverspilling zijn er veel acties opgezet om verspilling van brood bij de consumenten thuis te verminderen. Maar ook aan de bedrijvenkant valt er veel winst te behalen. Niet alleen in de bakkerij en in de winkels zelf, maar ook door de verwaarding van reststromen. Zo verwerkt bijvoorbeeld stakeholder FeedValid reststromen uit de levensmiddelenindustrie en geeft de broodproducten opnieuw waarde als diervoeder. Op deze manier ontstaat er een circulaire keten.
Brood dat retour komt, bijproducten uit de broodproductie en andere voormalige voedingslevensmiddelen kunnen goed worden verwaard, in plaats van verspild. In dit praktijkverhaal van FeedValid arriveert er iedere week bijvoorbeeld 20.000 kilo broodmeel op het varkensbedrijf van Vion leverancier Stephan Rientjes in Raalte (Overijssel). Het broodmeel wordt doorgaans geleverd door FeedValid – een grote verwerker van reststromen uit de levensmiddelenindustrie.
“Broodmeel is een mix van verschillende producten,” weet Alexander Romme van FeedValid. “Niet-verkocht dagvers brood uit de winkels van Albert Heijn. Ontbijtkoek, pretsels of kant-en-klare pannenkoeken die uiteindelijk niet de goede kleur blijken te hebben en daarom niet verkocht kunnen worden, worden ook verwerkt. Het kan dan ook gaan om deeg of meel dat overblijft bij het opstarten en stopzetten van bakkerijmachines en kruimels van het snijden van brood,” vult Ton Borgesius van Bakkerij Borgesius aan. Niets gaat verloren.
Bakkerij Borgesius levert al 125 jaar bakkerijproducten en bakt in haar bakkerijen het brood voor Albert Heijn. “Broodmeel is fantastische voeding voor varkens,” vertelt varkenshouder Rientjes. “De varkens eten het graag. Het is een heel stabiel product. Het gaat in feite om graan dat verhit is geweest en daarmee ‘ontsloten’. Daardoor zijn de koolhydraten beter opneembaar.” Rientjes verstrekt sinds 2013 broodmeel aan zijn dieren, tot wel tien procent van het totale menu. De varkenshouder voert zijn dieren nog allerlei andere reststromen: hullen van sojabonen, schroot van zonnepitten en tarwemeel. Allemaal producten uit de levensmiddelenindustrie die verder niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Die mix vult hij aan met zogeheten kernvoer: voer dat voor de dieren rijk is aan vitaminen, mineralen en calcium. “De varkenshouderij zorgt er voor dat restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie goed benut worden. Maar dat is eigenlijk geen nieuws: dat doet de sector al tientallen jaren. Het varken is het ultieme kringloopdier.”
Een circulaire voedselketen waarin alle grondstoffen zo goed mogelijk benut worden en tot hun waarde komen; dat ideaal streeft Samen Tegen Voedselverspilling met al haar stakeholders en partners na. Vergelijkbare cases als bovenstaande passen ook heel goed bij het op concrete acties gerichte Circular Food Center, dat door Samen Tegen Voedselverspilling wordt ontwikkeld als sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Door kennisdeling en goede samenwerkingen tussen alle betrokken partijen, kunnen veel grondstoffen binnen de keten worden gehouden. Dit is waardevol voor de bedrijven zelf én voor het klimaat.
Lees het artikel over broodmeel als circulaire grondstof op de website van FeedValid.
FeedValid is stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling.
Lees hier meer over onderzoek naar het gebruik van reststromen voor diervoeder.