Rijk Zwaan

Rijk Zwaan

“We creëren nieuwe groenterassen die langer houdbaar zijn. Door verspilling van groenten te voorkomen, kunnen meer monden van gezonde voeding worden voorzien.”

Anneke van de Kamp

Group Manager Communication & Public Affairs
 

Rijk Zwaan: minder voedselverspilling met veredeling

Groenten zijn kwetsbaar. Gedurende de reis van zaadje tot het bord van de consument kan er veel gebeuren dat afbreuk doet aan de kwaliteit. Daardoor verdwijnen veel groenten in de vuilnisbak. Rijk Zwaan staat als groenteveredelingsbedrijf aan het begin van de afzetketen. Wij doen er alles aan om verspilling van groenten voor te zijn.

Beginnen bij de basis

Als we nieuwe rassen creëren, letten we standaard op eigenschappen waardoor een groente langer houdbaar is. Zo introduceerden we in sla de eigenschap KnoxTM. Daardoor verkleurt gesneden sla minder snel. Sla met Knox is twee dagen langer houdbaar dan zonder.

Langere houdbaarheid mag niet ten koste gaan van eetkwaliteit. Goede smaak, een aantrekkelijk uiterlijk of weerstand tegen ziektes zijn ook eigenschappen waarop we bij elk nieuw ras letten. Simpelweg omdat consumenten aantrekkelijke, lekkere groenten eerder kopen en eten; zo blijft er minder over. Ook met het formaat van groenten gaan we verspilling tegen. Er komen steeds meer kleine huishoudens. Daarvoor maken we bijvoorbeeld kleine kolen en meloenen. Snackgroenten, in miniformaat, gaan ook vaak schoon op.

 
 

Het waarom

Kortom, we letten scherp op wat de er de komende decennia in alle schakels van de afzetketen nodig en welkom is, in alle delen van de wereld. Die behoeften vertalen we in oplossingen waardoor groenten minder weggegooid worden.

De missie van Rijk Zwaan is ‘Sharing a healthy future’. Door verspilling van groenten te voorkomen, zorgen we dat meer monden van gezonde voeding kunnen genieten en zorgen we ervoor dat de input in groenten (arbeid, water, voeding, bodem) niet verloren gaat.

 
X