Royal Cosun

Royal Cosun 

"Door onze circulaire productieketen halen wij het maximale uit onze gewassen."

STV-Cosun-Albert Markusse

Albert Markusse

Voorzitter
 

DUURZAAMHEID

Voor de leden van onze coöperatie is de continuïteit van hun akkerbouwbedrijf cruciaal. Duurzaamheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. Het een kan niet zonder het ander.

Onze businessgroepen werken dan ook in een speciaal programma samen om zoveel mogelijk duurzame initiatieven te ontplooien. Met als ambitie: Together We Grow; we work together, we take responsibility and we get the most out of crops.

 

Ambitie 

In de ambitie 'Together We Grow; we work together, we take responsibility and we get the most out of crops' staat een circulaire productieketen centraal. Zo willen we uiterlijk 2030 100% van onze gewassen verwaarden in voeding, diervoeding, non-food en energieapplicaties. Dat betekent 0% voedselverspilling!

Daar zijn wij al heel ver mee. Zo worden bijproductstromen van Aviko (o.a. aardappelschillen en zetmeel), Suiker Unie (bietenpulp) en Sensus (cichoreiperspulp) geleverd aan onze andere dochteronderneming Duynie. Zij zet deze volumes af als veevoer, maar geeft ze ook een nieuwe bestemming door er bijvoorbeeld aardappelzetmeel en behangplaksel van te maken. Zo voorkomen wij voedselverspilling avant la lettre.

 

 
 

Eindtrap

De eindtrap in onze circulaire productieketen is de vergisting van groene reststromen tot biogas. Hiermee laat Suiker Unie bijvoorbeeld een deel van haar vrachtwagens rijden. Deze rijden dus geheel CO2 neutraal.

Het digestaat dat overblijft na vergisting bevat nog de waardevolle mineralen die van het land komen. Zou het niet mooi zijn als we dat weer terug mogen brengen naar dat land? Dan pas sluiten we de circulaire landbouw voor de volle 100%.
Online Impactsessie 10: "VERSPILLINGSVRIJ OP DE POLITIEKE AGENDA: SAMEN NAAR MEER IMPACT"

“Weloverwogen omgaan met ons voedsel en behoud van grondstoffen heeft geen politieke kleur, maar leidt voor iedereen tot positieve impact, zowel vanuit economisch, sociaal als klimaatperspectief.” Begin april schreef Samen Tegen Voedselverspilling dit in een open brief aan de informateur en de Tweede Kamer-fracties. Tijdens de volgende Online Impactsessie gaan we graag met jullie in gesprek over de inhoud van deze brief. Hoe verankeren we voedselverspilling stevig op de politieke agenda met, voor en door de stakeholders van Samen Tegen Voedselverspilling en andere belanghebbende partijen?

Aanmeldformulier verspillingsvrije nieuwsbrief

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe verspillingsvrije acties en de Verspillingsvrije Week van 2021

X