Unilever Food Solutions en Orbisk, voorheen bekend als Zero food waste, werken intensief samen in de aanpak van voedselverspilling in de professionele keuken. In deze turbulente tijden is het belangrijk voor chef-koks om grip te houden op de kosten. “Door de lage en onregelmatige bezetting in veel restaurants zien we dat op veel locaties het voedselafval toeneemt’, aldus Olaf van der Veen, co-founder van Orbisk.
De missie van Orbisk is om de wereld te helpen door met behulp van vooruitstrevende technologie de hoeveelheid voedselafval te verminderen. Dit sluit naadloos aan op de duurzaamheidsdoelstellingen van Unilever. Het reduceren van voedselafval in de gehele keten heeft hier de hoogste prioriteit. Unilever realiseert zich dat ze het voedselsysteem niet alleen kunnen transformeren en werkt hiervoor wereldwijd samen met verschillende partijen.
Voor chef-koks betekent het verminderen van voedselafval niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, maar ook in de portemonnee. Zelfs met één kliko voedselafval per week loont de voedselmonitor al. Dat veel foodservice bedrijven zich willen aansluiten in deze strijd tegen voedselverspilling, bleek wel uit het aantal aanmeldingen voor het onlangs georganiseerde webinar “Grip op kosten na COVID 19: hoe minder voedselverspilling je inkoopkosten fors kan verlagen”. Ruim 60 verschillende bedrijven uit de foodservice markt waren hierbij aanwezig om meer te leren over het tegengaan van voedselverspilling. In deze onzekere tijden is het besparen van kosten nog belangrijker geworden volgens Sharon Reijmers, salesverantwoordelijke bij Unilever Food Solutions. ‘Daarnaast moeten we er met elkaar voor zorgen dat de urgentie van duurzaamheid niet uit het oog verloren gaat’.
Komende maand bieden Unilever Food Solutions en Orbisk daarom maximaal 30 foodservice bedrijven de kans om de voedselmonitor van Orbisk op 1 of 2 locaties 3 maanden vrijblijvend te proberen. Met een gemiddelde potentie van meer dan 4.000 kilo voedselafval reductie per locatie per jaar, kunnen we hiermee op jaarbasis minimaal 120.000 kilo gaan besparen. Dit is nog maar het begin. ‘We willen op grote schaal restaurants helpen om hun voedselafval te verminderen en hiermee een positieve bijdrage leveren aan de 150 miljoen kilo voedselafval die nu per jaar verspild wordt in de Nederlandse horeca’.
Meer informatie contact via Olaf van der Veen (olaf@orbisk.com) of Sharon Reijmers (sharon.reijmers@unilever.com).