Binnen het Circular Food Center, dat in 2021 geopend wordt in Meierijstad, gaat een cluster bedrijven uit de keten samenwerken aan een gezonde en circulaire dierlijke eiwitketen. In de Week van de Circulaire Economie deelde Samen Tegen Voedselverspilling hoe het verwaarden van voedselresten tot circulair veevoer kan bijdragen aan grootschalige systeemverandering.
Voedselresten, bijvoorbeeld uit de restaurantkeuken, worden vaak gecomposteerd, omgezet in biogas of verbrand. Terwijl we deze eiwitrijke stromen waardevol kunnen verwerken tot diervoer. Dat gebeurt nog te weinig vanwege marktbeperkingen en strenge EU wetgeving voor o.a. varkens en kippen.
Binnen het Circular Food Center, dat in 2021 geopend wordt in Meierijstad, gaat een cluster bedrijven uit de keten samenwerken aan een gezonde en circulaire dierlijke eiwitketen. Het draagt bij aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Minder ontbossing, omdat we wereldwijd minder soja hoeven te verbouwen voor diervoeder. Het behoud van biodiversiteit. Minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt en een veerkrachtig voedselsysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.
Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 1 februari vertelden Niels Dijkman en Sanne Stroosnijder van Samen Tegen Voedselverspilling hoe het verwaarden van voedselresten tot circulair veevoer kan bijdragen aan grootschalige systeemverandering. Meer weten? Neem contact op met Niels of Sanne.
Rondom diezelfde conferentie werd de podcast Circulaire Kantelaars opgenomen, met Toine Timmermans als gast, over biomassa, voedsel en voedselverspilling. Toine vertelt hierin o.a. over de PPS ‘Verpakken versus Verliezen’ en de top 10 spelregels die Samen Tegen Voedselverspilling wil veranderen. Luister de podcast terug via onderstaande link.